Pyszna sałatka, której zrobiliśmy za dużo, nie może się zmarnować. Przez całą dobę świąteczne jedzenie (i nie tylko) można zostawić w jednej z dziewięciu szafek Jadłodzielni rozlokowanych w różnych częściach Szczecina lub zanieść w sobotę, 27 grudnia, do lokalu przy ul Żółkiewskiego 4 (w godzinach 8-12).

W polskich gospodarstwach domowych marnuje się łącznie blisko 3 mln ton jedzenia. Ten problem nasila się zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia, gdy siadamy do suto zastawionych stołów. W tym czasie jeszcze bardziej cenna jest inicjatywa szczecińskiej Jadłodzielni.

– W święta mamy często już przesyt jedzenia. Dzieląc się nim zapobiegamy marnotrawstwu, a jednocześnie pomagamy potrzebującym. Pamiętajmy, żeby nie wyrzucać jedzenia do śmietnika. Można je zanieść sąsiadowi, albo skorzystać z Jadłodzielni – mówi Elżbieta Abramowicz, prezes stowarzyszenia Jadłodzielnia Szczecin.

Całodobowe szafki Jadłodzielni

Przez całą dobę dostępnych jest 9 szafek, w których można zostawiać jedzenie:

– ul. Nad Odrą 18 przy Wartowni;

– ul. Łokietka 22;

– Warszewo, ul. Szczecińska12;

– ul. Wielkopolska 32/u1 przy TWK;

– ul. Kwiatowa, skrzyżowanie z Okulickiego;

– ul. Konopnicka 13 obok tylnej bramy kościoła;

– Podjuchy, przy DK Krzemień;

– ul. Grodzka, koło Katedry;

– Targowisko Zdroje, ul. Młodzieży Polskiej 26B (dostępna w godzinach otwarcia targowiska).

– Apelujemy, żeby dbać o te szafki, bo to nasze dobro wspólne. Jeśli zostawiając jedzenie widzimy, że coś trzeba już stamtąd wyrzucić, to zróbmy to. Niestety z powodu dewastacji musieliśmy zlikwidować szafkę na Pomorzanach – mówi Elżbieta Abramowicz.

W sobotę czynny lokal przy Żółkiewskiego

Jedzenie można też zostawiać w lokalu przy ul. Żółkiewskiego 4. W poświąteczną sobotę (27 grudnia) będzie czynny w godzinach 8-12.

Po świętach szczecinianie bardzo często przynoszą wyroby własne (np. sałatki, barszcz, ciasto). Trzeba pamiętać, że muszą być starannie i szczelnie zapakowane z naklejonym opisem potrawy oraz datą przygotowania.

Naczelną zasadą jest to, żeby przynosić produkty, które samemu można zjeść. Nie mogą oczywiście przekroczyć terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”). Nie można przynosić alkoholu, surowego mięsa i surowych jaj.