Na kilka godzin można wcielić się w rolę piekarza i cukiernika – wyrabiać, formować i wypiekać własny chleb, drożdżówki, ciasteczka i podpłomyki. Nie mają znaczenia wiek, ani umiejętności, bo prowadzący zawsze dostosowują poziom warsztatów do uczestników. Pieką tu chleby zarówno grupy przedszkolaków i uczniów, jak i dorosłych, w tym seniorów. – To kilka godzin atrakcji, po których każdy wraca do domu z własnymi wypiekami – mówi Monika Tulikowska, która prowadzi Chlebowy Dom wspólnie z mężem Markiem. Ich gośćmi są grupy z całego regionu.
Rodzinne tradycje i warsztaty pieczenia chleba
Chlebowy Dom to wyjątkowe miejsce, które powstało z miłości do chleba i szacunku do tradycji. Prowadzą je Monika i Marek Tulikowscy. – Przez lata pracy jako piekarze i właściciele piekarni zebraliśmy olbrzymie doświadczenie, a pasję przekuliśmy w realne działanie. Można powiedzieć, że ja jestem piekarzem od dziecka, bo urodziłam się w piekarskiej rodzinie, zawsze się kręciłam obok piekarni – mówi Monika Tulikowska. Podkreśla, że Chlebowy Dom powstał w jej rodzinnym domu w Marianowie.
Pomysł na warsztaty nie zrodził się od razu, ale okazał się strzałem w dziesiątkę. Warsztaty są skierowane do grup i cieszą się ogromnym powodzeniem wśród przedszkoli i szkół. Dzieci zdobywają tu konkretną wiedzę i doświadczenie. Wszystko zawsze dopracowujemy bardzo starannie – podkreśla Monika Tulikowska. Program dostosowany jest do wieku dzieci, a organizatorzy gwarantują bezpieczeństwo. To nie tylko pieczenie, ale też nauka zasad zdrowego odżywiania czy wiedza, skąd bierze się chleb.
Wszechstronne warsztaty, pizza i przejażdżka po Marianowie
Zajęcia prowadzone są w przestronnej sali z profesjonalnym wyposażeniem, pod okiem doświadczonego instruktora. – Proszę mi uwierzyć, satysfakcja dzieci jest ogromna, szczególnie że w większości domów nie piecze się dziś chleba czy drożdżówek – mówi gospodyni Chlebowego Domu.
Bardzo chętnie z warsztatów korzystają także grupy seniorów, np. Uniwersytety Trzeciego Wieku. Można też zorganizować tu warsztaty integracyjne dla firmy. Dokładny program zawsze jest dostosowany do konkretnej grupy. – Niezależnie od wieku uczestników, warsztaty zawsze wzmacniają samodzielność, koncentrację, kreatywność i umiejętność pracy w grupie. W przypadku dzieci dodatkowe znaczenie ma sama praca z ciastem: to doskonałe zajęcia sensoryczne, działające na wszystkie zmysły – dodaje Monika Tulikowska. Opowiada, że dla dzieci niezwykle ważna jest sprawczość, jakiej doświadczają na warsztatach. Dostają surowe ciasto, które zamienia się w pachnącą drożdżówkę, pieką proste podpłomyki, których mogą od razu skosztować.
Wolne miejsca na warsztaty pieczenia chleba
Ale samo pieczenie to nie wszystko. Po warsztatach czeka na wszystkich domowa pizza oraz… przejażdżka elektrycznym pojazdem wycieczkowym po okolicy.
Gospodarze Chlebowego Domu w szczególny sposób zapraszają na warsztaty w listopadzie i w grudniu. – Kiedy za oknem zimno i szaro, u nas jest ciepło, a zapach chleba i ciastek unosi się w powietrzu, wprowadzając domowy nastrój, dodatkowo w grudniu pieczemy też świąteczne pierniki – mówi Monika Tulikowska.
Chleb Marianowski tylko w Marianowie
Uczestnicy warsztatów mogą zamówić i kupić Chleb Marianowski.
Ten wyjątkowy chleb dostępny jest wyłącznie podczas warsztatów w Marianowie – nie można go kupić w żadnym sklepie w Szczecinie.
Warsztaty stacjonarne to najlepszy wybór
Warsztaty stacjonarne to zupełnie inna jakość nauki i zabawy – podkreśla gospodyni Chlebowego Domu. Odbywają się one w świetnie wyposażonej sali, z profesjonalną kadrą i dostępem do placu zabaw, dzięki czemu dzieci uczą się w komfortowych i bezpiecznych warunkach. Całość jest w pełni zorganizowana na miejscu, bez pośpiechu i ograniczeń czasowych, co pozwala przeżyć to doświadczenie w sposób, jakiego nie zapewnią krótkie, 45minutowe zajęcia we własnych salach lekcyjnych.
Wszystkie szczegóły są dostępne na stronie: https://chlebowydom.pl/warsztaty-dla-dzieci-pieczenia-chleba
Komentarze