Sommelierzy od zawsze poszukują idealnych kompozycji smakowych. Win przygotowanych na tak wysokim poziomie, aby poruszyć wszystkie zmysły, wydobyć cały aromat z trunku i dania jednocześnie. Gdy do tego zadania dołączają najlepsi mistrzowie kuchni powstaje pełna symbioza uwieńczona eksplozją smaków. Można się było o tym przekonać podczas ostatniej kolacji „Shumm i Przyjaciele” w hotelu Shuum Boutique Wellness Hotel w Kołobrzegu.

Kolacje degustacyjne, podczas których goście mają okazję słuchać opowieści o daniach i winach, w hotelach i restauracjach odbywają się cyklicznie. Jednak to, co wydarzyło się w Kołobrzegu, było czymś niepowtarzalnym. Głównym bohaterem kolacji było wino, a najlepsi kucharze gotowali właśnie pod trunek, a nie na odwrót, jak bywa zazwyczaj. 8 niepowtarzalnych dań i tyle samo najlepszych win. Wieczór jakich na świecie mało.

Szczecinianin wśród najlepszych

Wojciech Dubis choć ciałem na co dzień w Kołobrzegu, sercem i duchem od zawsze w Szczecinie. To właśnie on był jednym z gospodarzy kolacji „Shuum i Przyjaciele”, podczas której najlepsi sommelierzy wybrali swoje wina, a szefowie kuchni wraz z kolegami stworzyli dania w oparciu o ich smak i sugestie ekspertów.

– To była niezwykła przygoda, ale też bardzo trudne zadanie. Zebrać najlepsze wina, najlepszych sommelierów i szefów kuchni w jednym miejscu. Nam się udało i już myślimy o kolejnych tego typu spotkaniach i połączeniach – tłumaczy Wojciech Dubis, sommelier ze Szczecina.

To, co zaserwowano 4 lipca w hotelu Shuum było dziełem zespołów dwóch kucharzy, którzy przyrządzali dania w zaaranżowanej w ogrodzie kuchni oraz sommelierów. To właśnie oni, prezentując wino towarzyszące daniu, opowiadali o niuansach związanych z regionem winiarskim, z którego pochodzi, rodzajach ziemi, na której winorośl wzrastała, klimacie oraz nasłonecznieniu, okresie zbiorów winorośli, sposobie przechowywania, beczkowaniu/butelkowaniu oraz ciekawostkach dotyczących prowadzenia winnicy czy dostępności określonych roczników. Nie zabrakło także anegdot związanych z poszukiwaniem wyjątkowych win.

– Staramy się, aby tego typu kolacje nie były tylko spotkaniem degustacyjnym. Chcemy zabrać gości w wyjątkową podróż. Za każdym razem liczymy na to, że dzięki nowym smakom poczują się, jakby byli z nami w trakcie pierwszego próbowania i wyboru wina – mówi Tomek Kolecki, sommelier z Warszawy.

Wino w roli głównej

Shuum i Przyjaciele vol. 9: sommelier selection to wydarzenie, które zawsze przyciąga duże grono smakoszy z całego kraju. W tym roku do Kołobrzegu przyjechali goście z Krakowa, Warszawy, Trójmiasta i oczywiście ze Szczecina.

– To niezwykła kolacja. Miło patrzeć i doceniać pracę naszego szczecińskiego sommelieria. Pan Wojtek wraz z kolegami przygotowali dla nas prawdziwą ucztę – mówi Paweł Pieczyński ze Szczecina.

Tomek Kolecki, Jurek Kruk, Andrzej Strzelczyk i Wojtek Dubis wraz z kucharzami – Grzegorzem Nowickim, Przemysławem Nowickim, Michałem Burghartem, Grzegorzem Boczkiem, Piotrem Buryło, Wiktorem Ignaczakiem, Marcinem Mirzyńskim, Dawidem Jakubowskim, Agatą Sosnowską, Darkiem Kontaktem stworzyli menu składające się z łącznie 8 dań.

– Każde wino idealnie współgrało ze smakami dania. Były dobrane w punkt. W prawie każdym daniu znalazły się detale – smaczki, które decydowały o wyjątkowości potrawy i dopełniały ją. Tego nie oddadzą słowa – trzeba tu być. A łączenie smaków to prawdziwa sztuka, którą zawsze miło nam gościć – mówi Adam Hok, dyrektor Shuum Boutique Wellness Hotel w Kołobrzegu.

Szczególne uznanie gości zyskała przystawka: kawior syberyjski w towarzystwie ziemniaka, śmietany i kopru, ale również danie wegańskie z intrygującym smakiem selera z kurkami i pasternakiem, doprawionych pietruszką oraz truflą. I wreszcie deser, i detale, jakie się w nim znalazły: poziomka, jogurt i słony karmel, który łamał smaki kwaśne.

Spotkanie w kuchni hotelu Shuum szefów kuchni z naszego regionu to pielęgnowanie wspólnej pasji jaką jest gotowanie, komponowanie nieoczywistych, acz pasujących do siebie smaków, a czasem kreowanie nowych potraw. Jedna zmiana w sposobie przyrządzania lub podania może decydować o całości. Szefowie z ciekawością i uwagą słuchali opinii o tym, jakie smaki wywarły szczególne wrażenie na zaproszonych na wydarzenie gościach.

Kolacje „Shuum i Przyjaciele” odbywają się 2 razy w roku. Nie jest to tylko spotkanie przyjaciół z konkurujących na co dzień restauracji i wspólne gotowanie, ale także okazja dla gości do celebrowania jedzenia. Każde wydarzenie odbywa się pod innym tytułem. Serwowane były już dania na bazie produktów regionalnych, zbieranych jesienią, darów lasu, ryb bałtyckich albo nawiązujące do sielskiej wsi. Kolejne wydarzenie zaplanowano 28 listopada.