Wyraziste aromaty, świeże produkty, nietypowe kompozycje – restauracja Aramia sprawiła, że mieszkańcy Szczecina zakochali się w kuchni syryjskiej. Miejsce podbiło serca klientów, a dzięki telewizyjnemu show „Kuchenne rewolucje” udało się doprowadzić do dalszego, dynamicznego rozwoju. Dzisiaj Aramia to lokal przy ul. Romera, restauracja na Podzamczu oraz zupełnie nowa propozycja gastronomiczna.

Całoroczny grill węglowy i owoce morza przyrządzone według syryjskich receptur. Aramia na Podzamczu zaskakuje kolejnymi daniami

Aramia na kulinarnej mapie Szczecina istnieje już od sześciu lat i śmiało może poszczycić się statusem miejsca kultowego. Pierwszy lokal powstał przy ul. Romera na Osiedlu Zawadzkiego. Cała Polska usłyszała o restauracji po telewizyjnym show „Kuchenne rewolucje”, kiedy Magda Gessler, słynąca z krytyki poczynań restauratorów, zachwycała się syryjską kuchnią ofertowaną w Szczecinie. Po emisji programu telewizyjnego powstał kolejny lokal, tym razem w ścisłym centrum miasta, a dokładniej na Podzamczu:

– Kuchnia bliskowschodnia jest na tyle bogata w składniki, że ilość dań, które możemy serwować, jest niewyczerpalna. Karta na Podzamczu będzie ulegała częstym zmianom, tak by móc zaskakiwać naszych gości nowymi propozycjami – mówi Michał Szuster, menedżer w firmie Aramia.

Nowe dania w karcie pojawią się już na przełomie lipca i sierpnia, nie zmienia to jednak faktu, że Aramia Podzamcze nie rezygnuje z potraw, które cieszą się największym zainteresowaniem:

– Naszym przebojem jest zestaw przystawek Aramia, to jest hit, śmiało możemy ten zestaw nazwać przeglądem smaków arabskich w pigułce. To jest świetny wstęp do spotkania z daniami, które znajdziemy w naszym menu. Niespodzianką na Podzamczu jest część menu związana z rybami i z owocami morza, nasi klienci z restauracji przy ul. Romera byli zaskoczeni, że w oparciu o receptury z tej części świata można przygotować tak doskonałe owoce morza. Nie należy zapominać także o mięsach grillowanych, dysponujemy całorocznie grillem węglowym, więc smak i aromat tego mięsa jest niepowtarzalny – dodaje Michał Szuster. Aramia udowadnia więc, że mieszkańcy Szczecina są coraz odważniejsi i chętniej smakują dania z odległych części świata.

Aramia startuje z cateringiem. W przyszłości powstanie też cukiernia?

Zupełnie nowa propozycja restauracji Aramia to oferta cateringowa. Firma ma już doświadczenie w obsłudze dużych wydarzeń. W ostatnim czasie udało jej się przygotować catering dla 900 osób! Kuchnia Bliskiego Wschodu idealnie nadaje się na rozmaite eventy czy spotkania okolicznościowe:

– Chcemy pokazać, jak inaczej robić catering, jesteśmy nastawieni na duże instytucje prywatne, jak i małe private party. Dostosowujemy się w pełni do wymogów klienta i staramy się wychodzić naprzeciw potrzebom – mówi Michał Szuster. – Menu cateringowe będzie się opierało bardziej na kuchni basenu Morza Śródziemnego, znajdą się więc tam elementy syryjskie, ale i włoskie, greckie, tureckie i to może być największą ciekawostką w tym, co będziemy serwować podczas takich wydarzeń – dodaje menedżer restauracji Aramia. Każdy catering jest inny, dlatego menu budowane będzie pod konkretne oczekiwania klientów.

Niewykluczone również, że w przyszłości powstanie trzeci lokal pod szyldem Aramia, ale jak zdradza Michał Szuster, będzie to bardziej kawiarnia i cukiernia, w której chcielibyśmy serwować desery wywodzące się z Bliskiego Wschodu: – Zestaw znanych z naszych lokali baklav można byłoby pokazać w bardzo szerokim wachlarzu, a jak baklawa to również kawa i herbata po arabsku. Mam nadzieję, że to jest inicjatywa, którą uda się w zrealizować w niedalekiej przyszłości – dodaje.

Aramia Podzamcze

ul. Opłotki 1

70-566 Szczecin

Tel.: +48 91 819 29 92

Kom.: +48 519 658 114

Aramia Romera

ul. Eugeniusza Romera 12

71-246 Szczecin

Tel.: +48 91 455 33 77

Kom.: +48 519 658 401

Aramia Catering

ul. Opłotki 1

70-566 Szczecin

Kom.: +48 513 489 055 | michal@aramia.pl