Kawa z wanilią, truskawka z miętą, jabłko-cynamon – każdemu inny zapach przypadnie do gustu. Wie o tym manufaktura Hoca Candle, która swoją ofertą świec kraftowych zadowoli wszystkich, który poszukują niezwykłych zapachów.

Marka Hoca Candle powstała rok temu.

– Na rynku jest wiele świec, jednak nie mogłam znaleźć tego, co by mi w 100% odpowiadało, więc wzięłam sprawy w swoje ręce. – tłumaczy Aleksandra Hopke, założycielka – Tu przede wszystkim chodzi o zapach, żeby się utrzymywał i by było go czuć już po otwarciu słoiczka.

Planami na przyszłość jest umożliwienie klientom tworzenie własnych świec w wymarzonych zapachach.

– Ludzi można podzielić na takie cztery grupy: takich, którzy lubią zapachy drzewne, np. sandał, lubiących zapachy słodkie, tu sprawdzi się więc kawa z wanilią, cynamon. Są jeszcze fani świeżych zapachów, a więc świece owocowe przebijane miętą. I czwarta kategoria, czyli tacy, którzy nie ograniczają się do jednego rodzaju, a w zależności od nastroju wybierają dany zapach – mówi.

Sojowe świecie kraftowe w wielu zapachach

– Świece sojowe palą się dłużej, spalają się do samego końca, a ich zapach nie jest zakłócany tak jak w przypadku tych parafinowych – wyjaśnia.

Od wanilii po whiskey z colą – gama zapachów świec oferowana przez Hoca Candle imponuje i gwarantuje, że znajdziemy połączenia, których nie znajdziemy w sklepach.

Znakiem rozpoznawczym jest kawa z wanilią, jednak to nie jedyny tak smakowity aromat. Trudno wymienić wszystkie kombinacje zapachowe, ale z pewnością warto wspomnieć o świecach o zapachu świeżo skoszonej trawy, maliny z miętą, lodów truskawkowych, tarty cytrynowej czy jaśminu z ylangiem. W ofercie znajduje się też szczeciński smaczek – świeca słone magnolie, która z całą pewnością może stanowić nietuzinkową pamiątkę ze Szczecina.

– Moim ostatnim wynalazkiem jest prosecco z truskawką na lato. W ogóle zapachy owocowe to są małe petardy – przyznaje. – Smaki jadalne bardzo się klientom podobają.

Skąd czerpie się inspirację na tak wyszukane zapachy?

– To są tak naprawdę moje eksperymenty. Sama kawa w świecy nie wychodzi, nie jest ładnym zapachem, stąd moje próby, by to urozmaicić i efekt końcowy, czyli do wyboru kawa z wanilią, caffe latte i cappuccino. To też masa wylanego wosku, ponieważ jeżeli klient zwraca uwagę, że projekcja zapachu jest słaba, to dopracowuję recepturę – tłumaczy. – Inspiruję się też miejscami, do których świece mają trafić, stąd też np. stworzyłam takie o zapachu liści pomidora do restauracji Pasta i Basta.

Latem świeczki też się sprawdzą

Choć świeczki bardziej kojarzą się z jesienną aurą, to również latem mogą stanowić przepiękny element wieczornego odpoczynku na balkonie czy tarasie. Lżejsze zapachy, np. arbuz z miętą będą bardziej ożywcze i nie przytłoczą swoim zapachem. Warto również zaopatrzyć się w taką, która skutecznie odstraszy nieznośne letnimi wieczorami komary. Tu z pomocą przyjdzie świeca na bazie olejków eterycznych jak cytronella, mięta pieprzowa i trawa cytrynowa.

– Sezonowo pojawiają się nowe zapachy, jednak cały czas w ofercie są świeczki, które kojarzą się z inną porą roku. Tak więc obok świeżych zapachów jak arbuz z miętą, można dostać u mnie cynamon z jabłkiem, bardziej jesienny aromat. Nie sezonowość, a potrzeby klientów są dla mnie ważne – tłumaczy.

Spersonalizowany pomysł na prezent

O świecy o zapachu słonych magnolii jako upominku ze Szczecina już powiedzieliśmy, ale świece mogą również być idealnym podarunkiem okolicznościowym – z okazji wieczoru panieńskiego czy na baby shower.

– Jest ogrom okazji. Na urodziny dla konesera alkoholi można wybrać tę o zapachu whiskey z colą. Świeca jest fajnym tematem prezentowym, można ją ciekawie spersonalizować pod konkretne hobby lub zainteresowania. Te z okazji baby shower miały zapach pudru, więc pachniało maluszkiem. Robiłam również malutkie świeczki dla gości weselnych, miały drewniany knot i posypane były drobno zmielonymi płatkami róż. Możliwości są naprawdę nieograniczone.

Szczeciński Bazar Smakoszy miejscem dla świadomych klientów

Na Szczecińskim Bazarze Smakoszy manufakturę Hoca Candle można spotkać od marca, co dwa tygodnie. Oprócz świec dostaniemy też produkty mydlarni 4 Szpaki, z którą Hoca Candle współpracuje.

– Chciałam wyjść do Szczecina, a idea produktu naturalnego, idea zero waste – to wszystko mi przypasowało w Bazarze. To miejsce, które skupia świadomych klientów, takich, którzy wybierają produkty dobrej jakości – mówi . – Atmosfera bardzo pozytywna, fajnie spędza się tutaj czas.

Szczeciński Bazar Smakoszy w OFF Marinie przy ul. Chmielewskiego 18 działa w każdą niedzielę od godziny 10:00 do 15:00. Wstęp i parking na terenie OFF Mariny są bezpłatne. https://www.facebook.com/SzczecinskiBazarSmakoszy

Jeśli chcesz zostać Wystawcą Szczecińskiego Bazaru Smakoszy, napisz lub zadzwoń na FB SzczecinskiBazarSmakoszy, mailowo biuro@szczecinskibazarsmakoszy.pl lub telefonicznie z Anną Fiodorowicz (organizatorka Bazaru) pod numerem 729 197 005.