Piknik Nad Odrą to główna miejska atrakcja następnego weekendu. Wydarzenie to odbędzie się w dniach 7-8 maja na szczecińskich Wałach Chrobrego i niewątpliwie przyciągnie uwagę wielu mieszkańców. Zwłaszcza część kulinarna tej imprezy ...
Podczas pierwszego dnia w wielkim kotle będzie gotowana Zupa Anny Jagiellonki. Organizatorzy przewidują, że przygotowanych zostanie 10.000 porcji tego dania, a ich wydawanie rozpocznie się około godz. 14.45. Zupę tę znają już zapewne szczecińscy smakosze, ale warto przypomnieć, że jest to rosół tworzony z takich składników jak filet z sandacza, por, marchew, cebula, nać selera i liście laurowe.
W ramach Pikniku Województwo Zachodniopomorskie wraz z Międzynarodowymi Targami Szczecińskimi oraz Zachodniopomorską Agencją Rozwoju Turystyki przedstawi tak zwaną „Listę Produktów Tradycyjnych”. W specjalnie przygotowanej alei wszyscy goście będą mogli zapoznać się z poszczególnymi produktami, dowiedzieć się czegoś o metodach ich wyrobu, a przede wszystkim skosztować ich.
Ważną częścią programu będą Targi Żywności i Produktów Ekologicznych Organic, czyli okazja do spotkania z wytwórcami żywności z naszego województwa, a także z innych regionów Polski oraz z Litwy i Szwecji. Poza tym oczywiście będzie to szansa na zakupienie ekologicznych produktów, a także rękodzieła tworzonego z naturalnych materiałów..
Warto dodać, że w tym roku krajem partnerskim Pikniku są Niemcy, a reprezentować je będzie Niemiecka Centrala Turystyki (DZT).
Komentarze
1