Na prawdziwych śmiałków czekać będą konkursy w jedzeniu chili oraz ostrych produktów na czas. Dla tych mniej odważnych przygotowano liczne stoiska z sosami na bazie chili i mnóstwem unikalnych, ręcznie wykonywanych wyrobów. Przybędą też food trucki, nie zabranie muzyki na żywo. Już za dwa tygodnie w Hali Odra w Szczecinie odbędzie się Chili & Craft Festival!

Jedną z największych atrakcji festiwalu Chili & Craft, czyli chili i rękodzieła, w Hali Odra będzie konkurs w jedzeniu najostrzejszych papryczek chili „Chili Eating Competition” (w sobotę, 4 listopada) organizowany przez Karola Wojciechowskiego, twórcę marki PanDemonic, miłośnika chili i producenta sosów na bazie własnoręcznie wyhodowanego ekochili.

W konkursie wezmą udział utytułowani polscy zawodnicy, tacy jak mistrzyni europy z roku 2022 oraz znani youtuberzy a także lokalni zawodnicy.

Z kolei drugiego dnia festiwalu (w niedzielę, 5 listopada) odbędzie się konkurs w jedzeniu ostrych produktów na czas. Jak zapowiadają organizatorzy, piekielne przekąski mają stanowić nie lada wyzwanie dla przeciętnego zjadacza chleba i mogą osiągnąć ponad milion w skali Scoville'a, czyli skali ostrości.

– Uczestników wyłonimy pół godziny przed planowanym rozpoczęciem konkursu, ale dla tych, którzy chcą być pewni swojego udziału, zachęcamy do zgłoszania się przez stronę główną festiwalu https://chilifest.pl/konkurs-jedzenia-chili-szczecin/ – podpowiadają organizatorzy.

Ostre chili, ale i unikatowe rękodzieło

Jak nazwa wskazuje, listopadowy festiwal to nie tylko chili, ale również dużo rękodzieła.

– Nasza filozofia opiera się na tworzeniu przestrzeni, gdzie różnorodność spotyka się z kreatywnością. Ale co wspólnego mają chili i rękodzieło? Producenci chili to w większości manufaktury, dlatego tu widzimy wspólny mianownik – tłumaczą organizatorzy, którzy na swoim koncie mają dwie edycje Pandemonic Chili Fest i współorganizację Berlińskiego Festiwalu Chili.

W wydarzeniu wezmą udział czołowi producenci ostrych sosów na bazie chili, jak Dziki Bill czy berliński Crazy Bastard. Będzie można również też skosztować sosów głównego organizatora Pandemonic, a szczecińscy wytwórcy Endorfina wystąpią nie tylko w roli wystawcy, ale również partnera wydarzenia.

– Nasi wystawcy to prawdziwi mistrzowie rzemiosła oraz regionalnych smaków. Wybraliśmy dla was to, co najlepsze – zaznaczają organizatorzy.

Ponadto w Hali Odra rozstawione zostaną stanowiska z unikatowymi wyrobami rękodzielniczymi, m.in. ze świecami, ceramiką, pachnidłami, dzierganymi swetrami, czapkami. – Zachwycą one miłośników unikatowych, jedynych w swoim rodzaju rzeczy, a także będą świetnym prezentem na zbliżające się święta – podpowiadają organizatorzy.

Na smakoszy piwa będzie czekać szczeciński browar Gryfus. Będą też lokalne food trucki.

Warsztaty kreatywne i muzyczne doświadczenia

Chili & Craft Festival to wydarzenie nie tylko dla smakoszy i miłośników rzemiosła, ale również doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi. Zarówno w sobotę (od godz. 13:00), jak i w niedzielę (od 13:30) w Hali Odra odbywać się będą warsztaty, podczas których będzie można nauczyć się sztuki origami albo podstaw szydełkowania. W zajęciach mogą wziąć udział wszyscy zainteresowani, niezależnie od doświadczenia. Liczą się pasja i chęć nauki czegoś nowego.

Tuż po warsztatach na scenie pojawią się producenci ostrych sosów, którzy opowiedzą o swojej motywacji, filozofii i tym, jak rozpoczęli swoją drogę w świecie ostrości.

Pierwszego dnia wydarzenia o godz. 18:00 muzyczną rozgrzewkę przez konkursem jedzenia chili zapewni berliński DJ Marco Cera. W niedzielę na odwiedzających Halę Odra czekają dwa koncerty. O godzinie 17:00 wystąpi bluesowy zespół – Rotacja – pochodzący z okolic Gryfina i Chojny. A na zakończenie festiwalu zagra szczecińska formacja Gruba Ryba.

Na festiwal Chili&Craft organizatorzy zapraszają do Hali Odra przy bulwarze Beniowskiego 4 i 5 listopada od godz. 12:00. Więcej na stronie https://chilifest.pl/.

Portal wSzczecinie.pl jest patronem medialnym wydarzenia.