13 marca w Restauracji Hotel Park uroczyście wręczono logo Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego nowym członkom tej sieci.

Pośród przedsiębiorstw, którym Członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego, Jan Krawczuk, przekazał tabliczki z logo znalazły się: Miody Puszczy Barlineckiej – pasieka Medus z Barlinka, Restauracja Park Hotel ze Szczecina, P.P.H. „TAST” Jan Tabiński  ze Szczecina, Gospodarstwo agroturystyczne Kazimiera Kula  z Nowego Koprzywna (gm. Barwice).

Podczas spotkania wręczone  zostały także dyplomy potwierdzające wpisanie na listę produktów tradycyjnych MRiRW dwóch wyrobów spożywczych z województwa zachodniopomorskiego. Są to: Miody Przelewickie i Kiszka Szwedzka.

Warto przypomnieć, że  Sieć Dziedzictwo Kulinarne Pomorze Zachodnie jest częścią ogólnoeuropejskiej inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a  dostać się na tą listę mogą  gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, sklepy i restauracje, spełniające określone wymagania. Przede wszystkim receptura wytwarzanych przez nie produktów winna być oparta w znacznym stopniu na surowcach z Pomorza Zachodniego. Poza tym  walorem zgłaszanych potraw, może być także  historyczne powiązanie ich z tym rejonem.