Mieszkańcy Szczecina oraz turyści z Pomorza Zachodniego również w ten weekend będą mieli okazję przekonać się, że ryby to produkt smaczny, pożywny i prosty w przyrządzeniu.

Kolejne spotkanie w ramach projektu „Wolin z rybą na talerzu” odbędzie się już w najbliższą sobotę, 5 września, na Przystani Jachtowej w Szczecinie-Dąbiu przy ul. Przestrzennej 7, w godzinach 12:00-18:00.

Na festynie nie zabraknie atrakcji dla całych rodzin, w tym muzyki na żywo i konkursów z nagrodami. Oprócz bezpłatnych degustacji dań z ryb, będzie można uzyskać wiedzę na temat ryb, obserwować kucharzy gotujących w Konkursie Kulinarnym czy skonsultować swoje nawyki żywieniowe z dietetykiem. Dzieci z pewnością zainteresuje Strefa Malucha. Wstęp jest bezpłatny. Organizatorzy apelują, by zabrać ze sobą maseczkę.

Projekt współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego. Celem wydarzeń jest zwiększanie wiedzy na temat zrównoważonych produktów rybołówstwa. Przekonuje też, że warto spożywać i częściej sięgać po ryby z naszego regionu.

W ubiegły weekend festyn "Wolin z rybą na talerzu" odbywał się na Łasztowni.