Serniki, sałatki, ryby, pierogi, barszcz – stoły wigilijne często uginają się pod ilością jedzenia, które się na nim znajduje i często nie udaje się wszystkiego zjeść. Chyba każdemu z nas przynajmniej raz zostało świąteczne jedzenie. Warto wiedzieć, że można podzielić się nim z potrzebującymi.
Co zrobić z jedzeniem, które zostaje nam po świętach? Najgorsze, co może przyjść nam do głowy, to je wyrzucić! Według statystyk, w czasie świąt marnujemy 2 razy więcej jedzenia, a przecież wigilijnymi potrawami można się podzielić. Tutaj z pomocą przychodzi Jadłodzielnia.
„Zbliżają się Święta i pewnie niejedna osoba będzie spędzać najbliższy czas w kuchni. Pamiętajcie, jeżeli coś Wam zostanie, ugotujecie, upieczecie za dużo, nie zużyjecie tego, co kupiliście, przynieście na Żółkiewskiego lub zostawcie w którejś z wolnostojących całodobowych szafek”, czytamy na stronie Jadłodzielni na FB.
Co można przynieść do Jadłodzielni? Na stronie Jadłodzielni www.jadlodzielniaszczecin.pl znajduje się dokładna lista produktów, warto więc się z nią zapoznać, jednak bez wahania można przynosić ciasta czy też zupy starannie i szczelnie zapakowane. Pamiętajmy o tym, by dołączyć opis potrawy oraz datę przygotowania.
Zaraz w poświąteczny poniedziałek lokal przy Żółkiewskiego będzie dłużej otwarty, tj. w godz. 9.00-17.00.
„Zapraszamy wszystkich do dzielenia się i częstowania. Niczego nie wyrzucamy, nie marnujemy!”, apeluje Jadłodzielnia.
Czym jest Jadłodzielnia? W Szczecinie działa od 2017 roku i jej celem jest stworzenie przestrzeni do dzielenia się jedzeniem i innymi dobrami. Każdy może tutaj podzielić się jedzeniem z każdym oraz całkowicie bezpłatnie poczęstować się tym, co jest. Lokal Jadłodzielni znajduje się przy ul. Żółkiewskiego 4. Jedzenie można również zostawiać w ośmiu specjalnych szafkach, które znajdują się na terenie Szczecina. Lokalizacje szafek można znaleźć na stronie: http://www.jadlodzielniaszczecin.pl/?page_id=1342
Komentarze
2