Nalewka z warzyw? Brzmi nietypowo, ale smakuje doskonale
Zioła? Owoce? To najczęściej podstawowe składniki, z których produkowane są nalewki.
Szczecińscy przedsiębiorcy jednak nieraz udowodnili, że stawiają na oryginalność i kreatywność. Tym razem wyróżniona certyfikatem „Zrobione w Szczecinie” została Manufaktura Nalewek Mały Kogut, która podbija rynek wyjątkowymi, warzywnymi smakami alkoholi.
– Na pomysł warzywnych nalewek wpadliśmy całkowicie spontanicznie. Domowa kuchnia była naszym pierwszym laboratorium, w którym eksperymentowaliśmy ze smakami i stworzyliśmy nalewkę z buraka. Na początku robiliśmy to tylko dla siebie, ale uznaliśmy, że jest to na tyle ciekawe, że chcielibyśmy się tym podzielić z innymi. Pomysły na smaki przychodziły same… burak, natka pietruszki, imbir, kolorowy pieprz. Każdy od razu trafiony – mówi Monika Amade Caasimo.
Nalewki są dostępne na takich wydarzeniach jak targi czy spotkania koneserów. Planowane jest także uruchomienie stacjonarnego punktu przy al. Wojska Polskiego w Szczecinie.
Co roku nowi laureaci certyfikatu „Zrobione w Szczecinie”
Zasady naboru wniosków do konkursu „Zrobione w Szczecinie” są bardzo proste – przedsiębiorcy czy instytucje, które chcą wziąć udział, muszą należeć do Szczecińskiego Obszaru Metropolitalnego, istnieć na rynku co najmniej 12 miesięcy i wyróżniać się swoją unikalnością i jakością.
– Usługi, produkcja, design, możliwości nowego spojrzenia. Na pewno warunkiem udziału jest funkcjonowanie przez 12 miesięcy na rynku. Zachęcamy wszystkich do startu, gdyż analizujemy każdy wniosek z życzliwością i otwartością – mówi Marek Kubik, Prezes Agencji Rozwoju Metropolii Szczecińskiej.
W ubiegłym roku nagrodzono 20 przedsiębiorców. Już niebawem poznamy kolejne firmy z naszego miasta, które będą się mogły pochwalić certyfikatem „Zrobione w Szczecinie”.
Komentarze