Już w niedzielę, 21 grudnia, od godziny 10:00 do 18:00 w sercu Podzamcza, czyli na Rynku Siennym, odbędzie się druga edycja Targu Rybnego.
Tym razem organizatorzy skupili się na zaproszeniu większej liczby wystawców z branży rybnej, co przełoży się na bardziej zróżnicowany asortyment ryb morskich, słodkowodnych oraz wszelkiego rodzaju przetworów pochodzenia rybnego. I tym razem nie zabraknie też występów artystycznych oraz animacji, nawiązujących do hanzeatyckiego charakteru miasta.
Pierwsza edycja Targu Rybnego udowodniła, że to przedsięwzięcie musi odbywać się jak najczęściej i najlepiej cyklicznie, dlatego też organizatorzy dołożą wszelkich starań, aby taką tradycję w Szczecinie przywrócić.
Podczas wydarzenia będzie można skorzystać z szeregu degustacji przetworów rybnych, które idealnie wzbogacą wigilijny stół.
Zasadność organizowania w Szczecinie wydarzenia związanego z promocją ryb opiera się na wielu aspektach, wymienić można chociażby: powrót do hanzeatyckiej tradycji miasta (w tamtych czasach słynącego w całej Europie z ryb, a zwłaszcza ze śledzi), ożywienie i rozbudzenie zainteresowania produktami rybnymi wśród odbiorców, edukacja dotycząca zdrowego żywienia, stworzenie identyfikacji kulinarnej miasta (a co za tym idzie – produktu turystycznego). Pragniemy, aby na czas trwania wydarzenia, przemienić Podzamcze w miejsce tętniące życiem oraz odwołujące się do tradycji rybołówstwa.
Jednocześnie inicjatorzy Targu informują, iż cały czas chęć współpracy i uczestnictwa w Targu Rybnym można zgłaszać za pomocą strony www.podzamcze.org oraz na specjalnie utworzonej stronie na Facebooku
Tak było podczas pierwszej edycji Targu Rybnego we wrześniu 2014:
Komentarze
0