W bardziej „targowych” godzinach (bo od 10:00, a nie 13:00) i z większą liczbą wystawców. Targ Rybny na Podzamczu jeszcze przed świętami.

Druga odsłona Targu Rybnego na Rynku Siennym odbędzie się w przedświąteczną niedzielę, 21 grudnia, w godz. 10:00 – 18:00.

Organizatorzy zapowiadają więcej wystawców niż podczas wrześniowej edycji, którzy będą oferować ryby i rybne przetwory dobrane specjalnie pod kątem zbliżającego się Bożego Narodzenia. Swoje rybne przysmaki wystawią też działający na Podzamczu restauratorzy. Będzie można spróbować m.in. karpia po tajsku, japońsku i oczywiście po polsku.

Nie zabraknie też śledzi w różnych odmianach. Natomiast w konkursie z dziewiczym śledziem (przed pierwszym tarłem, nazywanym matiasem) w roli głównej będzie można wygrać specjalny ceramiczny pojemnik, przeznaczony właśnie do jedzenia tego gatunku ryb.

Podczas drugiej edycji Targu Rybnego organizatorzy nie przewidują sceny, co nie oznacza, że nie będzie artystycznych atrakcji. Zaplanowano m.in. zabawy „Zacumuj Kuter” i „Rzut cumą” (zarówno dla małych, jak i dużych), hanzeatycki konkurs z kołem sterowym, łowienie rybek dla dzieci, a po 18:00 fireshow „Magia ognia”. Tego dnia Muzeum Historii, oddział Muzeum Narodowego w Szczecinie, mieszczące się na Podzamczu, będzie można zwiedzać za darmo, a pracownicy instytucji przygotują specjalny mały Targ Książek.

Na czas wydarzenia Rynek Sienny zostanie oświetlony lampami LED, co ma dostarczyć uczestnikom "niezapomnianych wrażeń wizualnych".

Pierwsza edycja Targu Rybnego, która miała miejsce w ostatni weekend września, cieszyła się dużym zainteresowaniem szczecinian. Na Podzamczu stanęło zaledwie kilka stoisk, które oferowały m.in. śledzie, wędzonego węgorza, szczupaki, jak również krewetki, suma, doradę oraz spory wybór rybnych przetworów, a tylko podczas pierwszego dnia sprzedano ponad tonę ryb i przetworów.