Gdzie i kiedy?
Dom Skandynawski/Scandinavian Meeting Point
ul. Monte Cassino 6
środa, 5 listopada 2025, 10:00
Za ile?
darmowe
Współczesna akwakultura coraz mocniej kieruje się w stronę zrównoważonego rozwoju, innowacji i odpowiedzialnej produkcji. Jednym z najważniejszych kierunków tego rozwoju są systemy recyrkulacji wody – RAS (Recirculating Aquaculture System), które umożliwiają hodowlę ryb w sposób kontrolowany, przyjazny środowisku i dostępny przez cały rok. Podczas Rybnych warsztatów kulinarnych uczestnicy poznają zarówno techniczne aspekty nowoczesnej hodowli ryb, jak i kulinarne możliwości, jakie oferują produkty pochodzące z tego typu obiegów.
Dlaczego RAS to przyszłość akwakultury?
System recyrkulacyjny to zamknięty obieg wody, w którym woda jest nieustannie oczyszczana i ponownie wykorzystywana. Dzięki zastosowaniu filtrów mechanicznych, biologicznych, natleniania oraz automatycznej kontroli parametrów, hodowla staje się niezależna od warunków zewnętrznych i w pełni zrównoważona.
System recyrkulacyjny to zamknięty obieg wody, w którym woda jest nieustannie oczyszczana i ponownie wykorzystywana. Dzięki zastosowaniu filtrów mechanicznych, biologicznych, natleniania oraz automatycznej kontroli parametrów, hodowla staje się niezależna od warunków zewnętrznych i w pełni zrównoważona.
To odpowiedź na wyzwania współczesności – zmiany klimatu, niedobory wody, zanieczyszczenie środowiska i potrzebę dostępu do zdrowej, bezpiecznej żywności.
Ryby z systemów RAS charakteryzują się czystym, delikatnym smakiem, równą strukturą mięsa i brakiem „mułowego” posmaku, dzięki czemu idealnie nadają się do nowoczesnej kuchni – od prostych dań domowych po kompozycje fine diningowe.
Część edukacyjna – prelekcja: Tomasz Milewski, ichtiolog, praktyk rybacki
Pierwsza część wydarzenia poświęcona będzie praktycznemu spojrzeniu na systemy RAS. Prelekcję poprowadzi Tomasz Milewski – ichtiolog z 25-letnim doświadczeniem w branży, absolwent Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, właściciel ośrodka hodowli pstrąga tęczowego i specjalista w zakresie systemów recyrkulacyjnych.
Pierwsza część wydarzenia poświęcona będzie praktycznemu spojrzeniu na systemy RAS. Prelekcję poprowadzi Tomasz Milewski – ichtiolog z 25-letnim doświadczeniem w branży, absolwent Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, właściciel ośrodka hodowli pstrąga tęczowego i specjalista w zakresie systemów recyrkulacyjnych.
W programie prelekcji:
Wprowadzenie w tematykę systemów RAS
Zasady działania i elementy technologiczne obiegów zamkniętych
Filtracja mechaniczna, biologiczna, natlenianie, stabilizacja temperatury
Automatyka i czynnik ludzki w hodowli
Mocne i słabe strony systemów RAS
Dyskusja i wymiana doświadczeń
Wprowadzenie w tematykę systemów RAS
Zasady działania i elementy technologiczne obiegów zamkniętych
Filtracja mechaniczna, biologiczna, natlenianie, stabilizacja temperatury
Automatyka i czynnik ludzki w hodowli
Mocne i słabe strony systemów RAS
Dyskusja i wymiana doświadczeń
Kulinarna część warsztatów – prowadzenie: Chef Zbigniew Zalewski - kucharz z 30-letnim doświadczeniem, doradca gastronomiczny i twórca marki Good Food Zbigniew Zalewski, zaprezentuje możliwości kulinarne ryb z systemów recyrkulacyjnych.
W programie m.in.:
Filet z pstrąga łososiowego RAS z sosem z masła palonego i koperku
Pstrąg łososiowy RAS sous-vide z puree z kalafiora i emulsją cytrynową
Burger z pstrąga łososiowego z majonezem koperkowym
Tatar z pstrąga RAS z jabłkiem i chrzanem
Pstrąg w papilocie z warzywami, masłem i fetą – aromatyczny przykład kuchni zero waste
Filet z pstrąga łososiowego RAS z sosem z masła palonego i koperku
Pstrąg łososiowy RAS sous-vide z puree z kalafiora i emulsją cytrynową
Burger z pstrąga łososiowego z majonezem koperkowym
Tatar z pstrąga RAS z jabłkiem i chrzanem
Pstrąg w papilocie z warzywami, masłem i fetą – aromatyczny przykład kuchni zero waste
Na warsztatach uczestnicy będą mieli okazję nie tylko gotować, ale także degustować i poznawać różnice smakowe ryb hodowanych w nowoczesnych systemach
RAS.
„Dobra kuchnia to połączenie rzemiosła, serca i ludzi, którzy chcą razem coś przeżyć przy stole” – mówi Chef Zbigniew Zalewski, który od lat promuje kuchnię opartą na prostocie, świeżości i szacunku do produktu.
Wydarzenie na FB: https://www.facebook.com/events/1470727644154122/
Komentarze