Trochę historii
Tradycja picia młodego wina sięga 1951 roku, kiedy francuski urząd patentowy zezwolił na jego sprzedaż. Święto wina obchodzone jest we Francji od 1985 roku i co roku tego dnia otwiera się tysiące butelek, by delektować się ostrym, cierpkim smakiem i niezwykłym aromatem Beaujolais Nouveau.
Powstaje ono w wyniku przyspieszonego procesu fermentacji. Wino to nie może być długo przechowywane. Powinno być podawane lekko schłodzone. Co przemawia za Beaujolais Nouveau? Przede wszystkim niska cena.
Beaujolais Nouveau w Szczecinie
Lampkę młodego wina będzie można dziś wypić nie tylko w szczecińskich winiarniach, ale także w Cafe 22 czy Ładodze, gdzie zagra Paweł Kuprianowicz Kluczko. Miłe towarzystwo, nastrojowe świece, półmisek serów i czerwone lub różowe, które stało się zeszłorocznym przebojem - Beaujolais Nouveau. Sobie i wam życzę - NA ZDROWIE!
* Zdjęcia pochodzą ze stron
www.stokrotkapremium.pl
www.bankier.pl
www.oesterreichinstitut.waw.pl
Komentarze
1