Pierwszy raz w Szczecinie możemy poznać prawdziwy włoski smak pizzy rzymskiej
Największym przebojem restauracji Rzymska jest oczywiście rzymska pizza. Czym się wyróżnia? Przede wszystkim kształtem oraz rodzajem ciasta.
– Przygotowywaliśmy nasze ciasto przez wiele tygodni i mogę z całą stanowczością stwierdzić, że jest najlepsze w Szczecinie. Chrupiące, ale jednocześnie miękkie w środku. Z dużą ilością powietrza, bardzo lekkie. Pizza jest naszą dumą i największa radość jest wtedy, gdy słyszymy, jak nasi klienci mówią, że smakuje tak jak we włoskich restauracjach – mówi Justyna Drozd.
Sekret pizzy rzymskiej to nie tylko rodzaj ciasta, ale i wysokogatunkowe składniki, które przyjeżdżają do Rzymskiej prosto z Włoch.
– Zależało nam, żeby przygotować dania znane jako „slow food”, ale w formie dynamicznej z zachowaniem jak najwyższej jakości. Marzyło mi się miejsce, w którym będzie można szybko i dobrze zjeść. To jest restauracja dla ludzi, którzy cenią sobie jakość i znają się na jedzeniu. Spotkałam kucharzy, którzy podjęli się wyzwania i Rzymska po pierwszych dniach cieszy się wspaniałym uznaniem konsumentów – dodaje właścicielka restauracji.
Co znajdziemy w menu restauracji Rzymska?
Oczywiście w menu dominują dania kuchni włoskiej. Możemy wybierać spośród autorskich kanapek na własnoręcznie wypiekanym pieczywie, oryginalnych rzymskich pizz (sprzedawanych również na porcje), a także kilku autorskich zup, które są prawdziwą dumą szefa kuchni.
Na kawałki codziennie dostępne mają być margherita oraz pizza spianata piccante. Pozostałe rodzaje będą się zmieniać każdego dnia. Poza tym w karcie znajdziemy między innymi pizzę pomodoro con bufala, gialle z szafranem i żółtymi pomidorami, melazanę z kozim serem czy crudo z oryginalną włoską szynką i rukolą.
Przebojem mogą okazać się kanapki/panini z najwyższej jakości pieczywa własnego wyrobu.
– Mamy kanapki, w których zjecie Państwo najlepsze włoskie wędliny, w niektórych kompozycję uzupełnia domowe pesto czy domowa porchetta. Nieskromnie możemy powiedzieć, że panini jest naszą dumą i stawiamy na bardzo oryginalne połączenia smakowe. Mamy kanapki z pesto miętowym, ricottą i karczochami. Kanapki z owocami morza czy nawet grzybami i pieczoną wołowiną – wylicza Marcin Chmiel, szef kuchni.
Jest też na słodko
Menu uzupełniają sałatki oraz zupy. Zaskoczeniem może być wyborny krem z selera z serem taleggio DOP, oliwą truflową i karczochem. W Rzymskiej znajdziemy także sezonowe minestrone z dużą ilością warzyw. Co ciekawe, zupy podawane są w… jadalnych miskach.
W ofercie Rzymskiej nie brakuje także słodkości. Znajdziemy tu m.in. sycylijskie cannoli i oryginalne rzymskie maritozzi, czyli bułeczki drożdżowe z kremami w środku. W Rzymie to kultowe śniadanie, podawane najlepiej z cappuccino.
– Maritozzi to klasyczny rzymski przysmak, którym Włosi zajadają się głównie na śniadanie. To drożdżowa bułeczka z dodatkiem oliwy z oliwek, w stylu brioche, wypiekana przez nas i podana ze słodkim kremem. Jest krem cytrynowy, ale także nasza domowa nutella. Zapraszamy więc nie tylko na włoskie obiady, ale i na desery – dodaje Marcin Chmiel, szef kuchni restauracji Rzymska.
Rzymska zaprasza od poniedziałku do piątku od 10.00 do 20.00 i w weekendy od 12.00 do 20.00.
Komentarze
7