„Niespodziewane połączenia dają różne, niespodziewane efekty” – tak swoje kulinarne podróże opisuje doktorant Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie Konrad Sobczuk. Przygotował kilka propozycji wytrawnych pączków, wśród których dominują te z wątróbką, kalafiorem oraz... szpinakiem z pistacjami.
– Bo pączek z definicji to po prostu wysmażone ciasto drożdżowe z czymś pękatym w środku. To coś pękatego, to już w zależności od kreatywności – mówi rozmówca portalu wSzczecinie.pl.
Pączki z wątróbką są znane od lat
Jak zaznacza pomysłodawca wytrawnych propozycji, ciasto z wątróbkowym nadzieniem „to nic nowego”.
– Kiedy mówię o pączkach z wątróbką, ludzie są często zdziwieni. To nie mój pomysł, tylko przepis staropolski. Ale nie jest to również przepis tradycyjny, bowiem zmieniłem go po swojemu. Nie jakoś mocno, ale w zależności od tego, jakie zioła dodamy, to różne rzeczy mogą się wydarzyć. Szpinak z pistacjami? Jestem z nich bardzo zadowolony, bo sam je wymyśliłem. Rzeczywiście wyszło dobrze – mówi, nie skrywając dumy, Sobczuk.
„Gotowanie to sztuka”
Doktorant ZUT w Szczecinie patrzy na gotowanie jak na coś więcej, niż tylko przygotowywanie posiłków. Właśnie dlatego w kuchni uwielbia eksperymentować. Jego pasją są nie tylko pączki, ale także inne wypieki i dania.
– Gotowanie to sztuka. A jako artysta muszę mieć wszystkie rodzaje sztuk pod moją egidą! Pokazuję światu, że umiem gotować. Moja pani promotor mówiła, że zjadła cztery i jeszcze jej było mało. Grunt, żeby było zadowolenie na świecie! Nie ograniczam się tylko do pączków. Wszystko zależy od inspiracji. Na dziś żadnych nowych nie mam, ale zawsze coś się objawi. Pewnie jakiś składnik mnie zainspiruje i wokół niego będę próbował orientować resztę. Lubię elegancję. Zazwyczaj są dwa, trzy elementy główne. Na przykład w pączku z kalafiorem są gorczyca i kolendra. Trzeba wybrać coś, wokół czego budujemy danie – puentuje Sobczuk.
Konrad Sobczuk ekspertymentuje nie tylko w kuchni. Po godzinach realizuje się twórczo jako malarz i pisarz. W murach uczelni robi doktorat w Katedrze Technologii Chemicznej Nieorganicznej i Inżynierii Środowiska. Tematem jego pracy jest „domieszkowanie ditlenku tytanu metalami”.
Już w najbliższy czwartek (8 bm.) przypada Tłusty Czwartek. W kalendarzu chrześcijańskim to zarazem ostatni czwartek przed Wielkim Postem i dzień, w którym można się… objadać.
Komentarze
16