To miejsce tworzą lokalni przedsiębiorcy i klienci, którzy regularnie wracają na zakupy do sprawdzonych wystawców. Mowa Szczecińskim Bazarze Smakoszy, który co niedzielę odbywa się w OFF Marinie przy ul. Chmielewskiego 18. Inicjatywa jest laureatem certyfikatu „Zrobione w Szczecinie”.

Najpierw raz w miesiącu, teraz co tydzień. Za co mieszkańcy uwielbiają Szczeciński Bazar Smakoszy?

Bazar zachwyca mieszkańców miasta już od ponad dekady. Odważny pomysł okazał się wielkim sukcesem.

– Sama koncepcja powstania bazaru narodziła się w 2014 roku, kiedy jeszcze mieszkałem we Wrocławiu. Po powrocie do Szczecina brakowało mi właśnie takiego miejsca, w związku z czym w 2016 roku zacząłem działać i rok później je otworzyłem. Na początku funkcjonowaliśmy raz w miesiącu, później co dwa tygodnie, aż w końcu udało się doprowadzić do aktualnej formuły, czyli otwarcia w każdą niedzielę – mówi Michał Chaszkowski-Jakubów, inicjator powstania Szczecińskiego Bazaru Smakoszy.

Bazar charakteryzuje się otwartością i różnorodnością oferty. Na miejscu można zarówno zakupić produkty spożywcze, jak i spróbować gotowych dań, również na ciepło. Są też stoiska z ubraniami i rękodziełem. 

– Na Szczecińskim Bazarze Smakoszy możemy znaleźć praktycznie wszystko. Przede wszystkim dużo różnego rodzaju, nieprzetworzonego jedzenia, którego smaku nie znajdziemy w sklepach. Możemy także porozmawiać na miejscu z wytwórcami – dodaje Michał Chaszkowski-Jakubów.

„Mamy kontakt z klientami, a klienci mają kontakt z nami”

– Bazar odbywa się cyklicznie i ma lokalny charakter. Mamy kontakt z klientami, a klienci mają kontakt z nami, jako producentami. Nie wyobrażam sobie, żeby w niedzielę miało mnie tu nie być – mówi wystawca Daniel Hof z Eintopf.

– Tutaj jest miks wszystkiego. Moi klienci cenią to, że spotykają się z nami bezpośrednio. Mogą o wszystko dopytać i skorzystać z naszej wiedzy. Do tego lokalny charakter i oczywiście jakość – dodaje Agnieszka Rajca, Handmade AGU.

– Nagroda „Zrobione w Szczecinie” jest przede wszystkim nobilitująca. Agencja Rozwoju Metropolii Szczecińskiej pokazuje, że dbałość o wysoką jakość i szczegółowość jest bardzo ważna i doceniana. I my, jako organizacja jesteśmy bardzo dumni, że jesteśmy częścią tego projektu – mówi Michał Chaszkowski-Jakubów.

Certyfikat „Zrobione w Szczecinie” jest przyznawany każdego roku około 20 firmom ze Szczecina.

– Wpływa wiele wniosków i zgłoszeń. Cieszy nas, że firmy same są zainteresowane naborem i zależy im na tym, by zostać wyróżnionym certyfikatem. Tworzymy środowisko niezależnego biznesu aglomeracji szczecińskiej. Mamy rzemieślników, producentów, wytwórców, artystów i oni wszyscy z dumą mówią, że są ze Szczecina i tutaj działają – zwraca uwagę Marek Kubik, prezes Agencji Rozwoju Metropolii Szczecińskiej. 

Szczeciński Bazar Smakoszy można odwiedzać co niedzielę w godz. 10:00-14:00 przy ul. Chmielewskiego 18 na Pomorzanach.