Dobrze znany mieszkańcom Sobotni Bazarek na Bronowickiej odbędzie się już 2 grudnia i tym razem przybierze typowo świąteczny charakter.
Wędliny, pasztety, ryby, miody, przetwory mleczne, owoce, warzywa, tradycyjne świąteczne przysmaki jak domowe pierogi, krokiety, sałatki, do tego ciasta, a nawet świąteczne ozdoby – to zaledwie część produktów, które będzie można nabyć od lokalnych producentów w najbliższą sobotę, 2 grudnia, na jarmarku bożonarodzeniowym organizowanym w ramach Sobotniego Bazarku na Bronowickiej.
Jak informują organizatorzy, jedną z zaplanowanych atrakcji będzie m. in. pokaz dekorowania własnoręcznie wykonanych bożonarodzeniowych pierników. Odwiedzającym czas umilać będzie świąteczna oprawa muzyczna.
Jarmark bożonarodzeniowy podczas Sobotniego Bazarku na Bronowickiej zaplanowano w godz. 09:00-13:00. Wydarzenie odbędzie się tardycyjnie przed siedzibą Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przy ul. Bronowickiej 41. Wstęp wolny.
Lista wystawców:
- Tomasz Sadowski Gospodarstwo Pasieczne „Cuda z ula” – miody wielokwiatowo-spadziowe, miody nektarowe z maliną i cynamonem, produkty pszczele;
- Firma Handlowo Usługowa „IRGO” Ireneusz Jung – wędliny wytwarzane tradycyjnymi metodami: kiełbasa, kaszanka, salceson, boczek wędzony, wędzona polędwica;
- Gospodarstwo Rolne Jan Pawlonka – mleko kozie, sery kozie i krowie;
- Gospodarstwo Rolne Ewa Rzepnikowska – wiejskie jajka, ogórki i kapusta kiszona, warzywa;
- Gospodarstwo Rolne Norbert Dobosiewicz – marwicki pasztet z królika i kaczki, domowe przetwory warzywne;
- Gospodarstwo Rolne Edward Sobczak – warzywa sezonowe, jajka;
- Pasieka Miody Jana – „Akacjowy Miód Cedyński”, miody gryczany, rzepakowy i produkty pszczele;
- Rol-Mar Kamila i Eliasz Jajszczyk-Iwanek, Gorzów Wlkp. – naturalne wędliny, tradycyjnie wędzone na ciepło, drewnem bukowym, olchowym i owocowym. Sezonowo warzywa i owoce;
- Gospodarstwo Ekologiczne FRYKAS Cezary, Edyta Szczupak – sery dojrzewające krowie, kozie i owcze, sałatki, przetwory warzywne i owocowe;
- Ryby z Wyspy Wolin – paprykarz z dorsza, łososia, garmażerka rybna;
- Koło Gospodyń Wiejskich „MIERZYNIANKI” – domowe wypieki i przetwory, rękodzieło;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Strzelewie „Wystrzałowe Babeczki” – domowe pierogi, wypieki drożdżowe, barszcz czerwony, ozdoby świąteczne;
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego KADAMIR – wędliny własnego wyrobu, kiełbasy, wędzonki, garmażerka;
- Rolniczy Handel Detaliczny, Sprzedaż Bezpośrednia Sanocki Przemysław – miody, produkty pszczele, dżemy domowe;
- Gospodarstwo Rolne LASKOLAND Krzysztof i Jolanta Sęk – orzechy laskowe;
- ZAGRODA NIEBOROWO Edyta Pajor – wyroby garmażeryjne: pasztet z królika, pasztet z gęsi, pasztet z indyka, okrasa z gęsi oraz okrasa z kaczki;
- Sady Tomasz Rajewski – jabłka, gruszki, soki;
Komentarze
1