Najlepsze produkty, świeże warzywa i owoce, chrupiące pieczywo, miody i inne przysmaki oraz przede wszystkim możliwość spotkania twarzą w twarz z producentem to zalety sobotniego bazarku rolniczego w OFF Marinie. Aleja Zachodniopomorskich Smaków z edycji na edycję przyciąga coraz więcej wystawców i rozszerza swój asortyment.
Nowy szczeciński bazar rolniczy pod nazwą Aleja Zachodniopomorskich Smaków organizowany jest przez Szczeciński Bazar Smakoszy we współpracy z Urzędem Marszałkowskim. Wydarzenie odbywa się w wybrane soboty na dziedzińcu OFF Mariny przy ul. Chmielewskiego 18. Najbliższa okazja, by wybrać się na zakupy, już w tę sobotę, 14 października. Stoiska wypełnione najlepszymi produktami tradycyjnymi z naszego regionu będzie można odwiedzać w godz. 10:00-14:00.
– Ci, którzy zgłosili się do poprzednich edycji, nie rezygnują, przybywają nowi chętni, a to znaczy, że to wydarzenie ma potencjał i ludzie czują, że ma to sens – zauważa Michał Jakubów, współorganizator Alei Zachodniopomorskich Smaków.
To rzadka okazja, by spotkać się z tymi wystawcami
W sobotę odbędzie się już trzecia edycja wydarzenia i weźmie w niej udział jak do tej pory najwięcej lokalnych producentów. Wśród nich będą wystawcy, których w OFF Marinie nie widziano już od dłuższego czasu.
– Wystawcy, z którymi z różnych względów nasze drogi się rozeszły, ponownie do nas wracają – mówi Jakubów. – Jednym z nich jest Gospodarstwo Rolne Norberta Dobosiewicza. Najbliższa sobota będzie jedną z nielicznych okazji, by spotkać się z nim w Szczecinie – podkreśla.
Wśród wystawców, którzy ze swoimi produktami nieczęsto goszczą w naszym mieście, będą Gospodarstwo Bio Farma, oferujące m.in. niezwykle rzadko dostępne mleczko pszczele, czy też Pasieka Miodów Puszczy Barlineckiej.
To bezcenne spotkania z producentami. „To w sklepach jest niemożliwe”
Do sobotniego bazaru rolniczego dołączają również producenci, których regularnie można spotkać na niedzielnym Szczecińskim Bazarze Smakoszy.
– Tym razem będzie to Gospodarstwo rodzinne Agnieszki i Leszka Jagerów, którzy przez 6,5 roku nie opuścili żadnego bazaru, a teraz jeszcze zaprezentują się w sobotę – zdradza Jakubów. Na ich stoisku dostaniemy np. kultowe racuchy z jabłkami, ciasto, faworki czy przetwory.
Siłą bazaru rolniczego jest bezpośredni kontakt z osobami, które stoją za swoimi produktami.
– Może i ich produkty można dostać gdzieś w sklepie, ale przychodząc do OFF Mariny mamy okazję spotkać się twarzą w twarz z producentem, porozmawiać, pogratulować lub zgłosić jakieś uwagi. Nawiązać relację, co w sklepach jest niemożliwe – podkreśla Jakubów.
Najbliższa odsłona bazaru rolniczego Aleja Zachodniopomorskich Smaków już w sobotę, 14 października. Kolejna edycja odbędzie się dwa tygodnie później – 28 października, w przyszłym miesiącu – 11 i 25 listopada.
Co więcej, wystawienie stoiska, wstęp, parking na terenie OFF Mariny są darmowe. Wystawcy chcący dołączyć do wydarzenia, mogą się zgłaszać telefonicznie 729-197-005 lub mailowo: biuro@szczecinskibazarsmakoszy.pl.
A w niedzielę tradycyjnie w OFF Marinie odbędzie się Szczeciński Bazar Smakoszy, w godz. 10:00-14:00.
Lista sobotnich wystawców:
1. Miody Puszczy Barlineckiej
2. Gospodarstwo Ekologiczne Państwa Springerów
3. Edyta Pajor Zagroda Nieborowo
4. Pasikonik Manufaktura Chleba
5. Kisi Kisi
6. Ryby z Wyspy Wolin
7. Gospodarstwo Ekologiczne Dobrodziej
8. Gospodarstwo Rolne Jan Pawlonka
9. Prywatne Gospodarstwo Rolne Pilch
10. Gospodarstwo Bio Farma
11. Mikroliście - Kacper Możejewski
12. Foszmanowicz Małgorzata Dobropole Gryfińskie
13. Firma Handlowo-Usługowa Irgo Ireneusz Jung
14. Gospodarstwo Rolne Norbert Dobosiewicz
15. Gospodarstwo rodzinne Agnieszka i Leszek Jager
16. Gospodarstwo Rolne Krzysztof Sadłoń
17. Pokutyński - Sztuka Tradycji
Komentarze
0