Szczecińskie specjały: paprykarz oraz paszteciki, trafiły na listę produktów tradycyjnych, którą prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na wniosek producentów produktów:dla paprykarza DEGA Zakład Pracy Chronionej SA, dla pasztecika - Bogumiła Polańska, lokalne przysmaki trafiły na listę 13 grudnia br. Wszystko to dzięki wysokiej jakości, wyjątkowym właściwościom i cechom wykorzystywanym w recepturze naszych specjałów od ponad 40 lat. Warunkiem wpisania na listę jest również tożsamość danego przysmaku ze społecznością lokalną oraz przynależność do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego się wywodzi.
Paprykarz szczeciński został opracowany w połowie lat 60’ XX wieku przez pracowników laboratorium PPUDiR Gryf ze Szczecina na zlecenie szefa produkcji Wojciecha Jakackiego. Poza mięsem w pierwotnym oryginalnym paprykarzu szczecińskim znajdowała się pulpa pomidorowa sprowadzana z Bułgarii i Węgier, ostra afrykańska papryczka pima, warzywa i przyprawy. Pierwsze puszki paprykarza zeszły z taśmy produkcyjnej Gryfa w 1967 r. 1 grudnia 1968 r. szczecińska puszka paprykarza otrzymała znak jakości Q Paprykarz szczeciński eksportowano do 32 krajów.
Pasztecik może pochwalić się nieco młodszą historią. Najstarszy lokal serwujący paszteciki został założony w pod koniec lat 60’ XX wieku. Do produkcji specjału używano maszyny sprowadzonej w 1971 z radzieckiego demobilu wyprodukowanej dla tamtejszego wojska. W czasach PRL bardzo częstą praktyką było zastępowanie farszu mięsnego pastą jajeczną. Dzisiaj, poza Szczecinem, paszteciki można podobno nabyć w Gdańsku, Gryficach, Kaliszu, Poznaniu, Warszawie, Świdnicy, Lublinie A także niemieckim Wiesbaden.
Komentarze
1