Za sobą ma już 9 lat pracy w branży cukierniczej, a początek tej przygody miał miejsce w dzieciństwie - wówczas Karolina sprzedawała ciasta wczasowiczom wypoczywającym w jej rodzinnej miejscowości położonej nad jeziorem. Dziś z uśmiechem wspomina pierwszy krok w stronę przedsiębiorczości.
„Wtedy poczułam, że to coś więcej niż tylko pasja”
- Przełom nastąpił w 2012 roku, gdy upiekłam tort dla swojej córki. Wyszedł dokładnie tak, jak sobie wymarzyłam. Wtedy poczułam, że to coś więcej niż tylko pasja. Zaczęłam piec coraz częściej – najpierw dla rodziny i znajomych, a później także dla zupełnie obcych osób – opowiada.
Gdy grono klientów zaczęło się powiększać, Karolina zdecydowała – czas otworzyć własną działalność.
- W tamtym czasie artystyczne torty z ręcznie modelowanymi figurkami były czymś zupełnie nowym w naszym mieście, a cukiernictwo artystyczne dopiero zaczynało się rozwijać. To sprawiło, że moment na rozpoczęcie działalności okazał się wyjątkowo sprzyjający – dodaje.
Choć było to dla niej ogromne wyzwanie, to dziś z dumą mówi, że udało jej się stworzyć pracownię, w której realizuje pasje na najwyższym poziomie.
– Nieraz klienci mnie wręcz ściskają z radości i dziękują za torty. Raz zrobiłam tort o średnicy 80 centymetrów, którego podkład miał 100 centymetrów. Siłą rzeczy nie mieścił się w drzwiach i musieliśmy go wynosić przez okno – śmieje się
Cenione w regionie za kreatywność i precyzję
Obecnie Pracownia Artystycznych Wyrobów Cukierniczych Tort Love zdobywa nagrody i wyróżnienia, a prace są rozpoznawalne w regionie i doceniane za kreatywność i precyzję.
- Jednymi z najbardziej spektakularnych realizacji naszej pracowni są torty 3D, rzeźbione oraz tzw. torty antygrawitacyjne, do których mam szczególną słabość. To właśnie przy nich mogę w pełni połączyć swoją pasję do rzeźbienia z miłością do pracy z czekoladą – podkreśla bohaterka cyklu „Innowacyjne Kreatywne Nowoczesne” Pomorza Zachodniego.
Karolina Kłyż jest trzykrotną zdobywczynią złotego medalu w Międzynarodowym Konkursie Dekoracji Cukierniczych Expo Sweet (2023, 2024, 2025), laureatką Festiwalu Tortów i Wypieków oraz podwójną zdobywczynią Grand Prix (2024 i 2025).
- Wszystko jest możliwe, każde pomysły mogą być zrealizowane. Warto wierzyć w siebie, iść do celu, podążać za swoimi pragnieniami i cieszyć się tym, co się robi. To jest w życiu najważniejsze – podkreśla cukierniczka.
Komentarze