Lewitujący na cukrowej chmurce jednorożec, Myszka Miki w świątecznym stroju, galopujący kucyk z falującą blond grzywą. To nie tylko bajkowe postacie, ale przede wszystkim przestrzenne torty wykonane z najlepszych składników przez podwójną zdobywczynie Grand Prix Karolinę Kłyż. „Uwielbiam ten moment, kiedy z pozornie zwykłej bryły masy cukrowej czy czekolady powstaje unikatowa figura” – mówi właścicielka Pracowni Artystycznych Wyrobów Cukierniczych Tort Love w Łobzie.

Za sobą ma już 9 lat pracy w branży cukierniczej, a początek tej przygody miał miejsce w dzieciństwie - wówczas Karolina sprzedawała ciasta wczasowiczom wypoczywającym w jej rodzinnej miejscowości położonej nad jeziorem. Dziś z uśmiechem wspomina pierwszy krok w stronę przedsiębiorczości.

„Wtedy poczułam, że to coś więcej niż tylko pasja”

- Przełom nastąpił w 2012 roku, gdy upiekłam tort dla swojej córki. Wyszedł dokładnie tak, jak sobie wymarzyłam. Wtedy poczułam, że to coś więcej niż tylko pasja. Zaczęłam piec coraz częściej – najpierw dla rodziny i znajomych, a później także dla zupełnie obcych osób – opowiada.

Gdy grono klientów zaczęło się powiększać, Karolina zdecydowała – czas otworzyć własną działalność.

- W tamtym czasie artystyczne torty z ręcznie modelowanymi figurkami były czymś zupełnie nowym w naszym mieście, a cukiernictwo artystyczne dopiero zaczynało się rozwijać. To sprawiło, że moment na rozpoczęcie działalności okazał się wyjątkowo sprzyjający – dodaje.

Choć było to dla niej ogromne wyzwanie, to dziś z dumą mówi, że udało jej się stworzyć pracownię, w której realizuje pasje na najwyższym poziomie.

– Nieraz klienci mnie wręcz ściskają z radości i dziękują za torty. Raz zrobiłam tort o średnicy 80 centymetrów, którego podkład miał 100 centymetrów. Siłą rzeczy nie mieścił się w drzwiach i musieliśmy go wynosić przez okno – śmieje się

Cenione w regionie za kreatywność i precyzję

Obecnie Pracownia Artystycznych Wyrobów Cukierniczych Tort Love zdobywa nagrody i wyróżnienia, a prace są rozpoznawalne w regionie i doceniane za kreatywność i precyzję.

- Jednymi z najbardziej spektakularnych realizacji naszej pracowni są torty 3D, rzeźbione oraz tzw. torty antygrawitacyjne, do których mam szczególną słabość. To właśnie przy nich mogę w pełni połączyć swoją pasję do rzeźbienia z miłością do pracy z czekoladą – podkreśla bohaterka cyklu „Innowacyjne Kreatywne Nowoczesne” Pomorza Zachodniego.

Karolina Kłyż jest trzykrotną zdobywczynią złotego medalu w Międzynarodowym Konkursie Dekoracji Cukierniczych Expo Sweet (2023, 2024, 2025), laureatką Festiwalu Tortów i Wypieków oraz podwójną zdobywczynią Grand Prix (2024 i 2025).

- Wszystko jest możliwe, każde pomysły mogą być zrealizowane. Warto wierzyć w siebie, iść do celu, podążać za swoimi pragnieniami i cieszyć się tym, co się robi. To jest w życiu najważniejsze – podkreśla cukierniczka.