Nie ma Salmonelli, ale w blisko połowie przebadanych próbek stwierdzono zbyt wysoki poziom bakterii i mikroorganizmów wskazujących na niewłaściwe warunki higieniczne produkcji. „Wyniki kontroli są niepokojące” – mówi Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny Małgorzata Domagała-Dobrzycka.

Wakacje nie są nawet na półmetku, a Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna już alarmuje w sprawie lodów z automatów sprzedawanych w kurortach nadmorskich.

– Wydano 11 decyzji zakazujących sprzedaży – informuje Małgorzata Kapłan, rzeczniczka WSSE w Szczecinie.

Przedsiębiorcy muszą zadbać o higienę urządzeń. Wtedy będą mogli złożyć wniosek o możliwość powrotu do sprzedaży.

Blisko połowa próbek z bakteriami

Kontrole były prowadzone w ubiegłym tygodniu na terenie województwa zachodniopomorskiego. Inspekcja sanitarna zakwestionowała 49 procent próbek lodów z automatu, w których stwierdzono zbyt wysoki poziom bakterii Enterobacteriaceae – mikroorganizmów wskazujących na niewłaściwe warunki higieniczne w procesie produkcji.

- Pobrano łącznie 205 próbek z 41 partii lodów, głównie w miejscowościach o dużym natężeniu ruchu turystycznego. Choć w żadnej z próbek nie wykryto bakterii Salmonella ani Listeria monocytogenes, aż 100 próbek przekraczało dopuszczalny poziom bakterii Enterobacteriaceae – mikroorganizmów niechorobotwórczych, ale uznawanych za wskaźniki nieprawidłowego stanu sanitarnego urządzeń – informuje rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Małgorzata Kapłan.

Lody z automatu często bez poszanowania zasad higieny

Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka. Spożycie produktów z ich obecnością, szczególnie przez osoby z obniżoną odpornością lub chorobami przewodu pokarmowego, może prowadzić do dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

– Wyniki kontroli są niepokojące, zwłaszcza że dotyczą produktu bardzo popularnego latem – podkreśla Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny – Małgorzata Domagała-Dobrzycka. – Dlatego podjęliśmy szybkie działania administracyjne. Zależy nam na tym, by konsumenci mogli korzystać z oferty gastronomicznej w sposób bezpieczny.

Najwięcej uchybień stwierdzono w pasie nadmorskim, w powiatach: gryfickim, kamieńskim, kołobrzeskim, koszalińskim, sławieńskim oraz w Świnoujściu. Spośród 90 próbek pobranych w tych lokalizacjach aż 50 zostało zakwestionowanych.