Precelek istnieje w Szczecinie od czterech dekad. To piekarnia i cukiernia z wielką tradycją, która cieszy się niesłabnącą sympatią ze strony szczecińskich klientów. Obecnie Precelek funkcjonuje w dwóch miejscach: przy ul. Narutowicza oraz na ryneczku Pogodno. W czasie jubileuszu 40-lecia szczecińskie przedsiębiorstwo otrzymało certyfikat „Zrobione w Szczecinie”.
– Jagodzianki pieczemy od 40 lat. Nasza tajemnica to dobre ciasto drożdżowe. Nie oszczędzamy ani na jagodach, ani na jakości ciasta. Mój teść pamięta czasy, gdy sprzedawały się jagodzianki będące jeszcze w piecu. Ustawiały się do nas wtedy długie kolejki, dzisiaj też czasami tak jest – mówi Małgorzata Tyrko, współwłaścicielka cukierni i piekarni.
– Zapakowanie owocu w dobre ciasto drożdżowe to jest recepta na sukces. Jak skończy się sezon na jagody, to zapraszamy wszystkich na śliwodziankę – mówi współwłaścicielka piekarni.
Małgorzata Tyrko mówi, że certyfikat „Zrobione w Szczecinie” dodał jej skrzydeł i sprawił, że będzie jeszcze odważniejsza w inicjowaniu i realizacji cukierniczych pomysłów.
Do końca wakacji trwa nabór wniosków w kolejnej edycji „Zrobione w Szczecinie”.
– Zapraszamy wszystkich, rzemieślników, wytwórców, ale i artystów, by do końca wakacji składać wnioski. Wszystkie branże mieszczą się pod szeroką marką naszego certyfikatu. To możliwości rozwoju i poprawy identyfikacji firmy na terenie całego obszaru metropolitalnego. Nagrodziliśmy już 140 laureatów – mówi Marek Kubik, prezes Agencji Rozwoju Metropolii Szczecińskiej.
Więcej informacji znajduje się na stronie internetowej Agencji Rozwoju Metropolii Szczecińskiej.
Kolejne odcinki programu „Zrobione w Szczecinie” na portalu wSzczecinie.pl zawsze w środy o 20:00!
Hej Szczecin! Jest Piątek! Program śniadaniowy wSzczecinie.pl 5.12.2025
Komentarze