Rola tkanki tłuszczowej - dlaczego jej potrzebujemy?
Tkanka tłuszczowa zarówno ta stanowiąca tłuszcz podskórny, jak i i otaczająca narządy wewnętrzne zbudowana jest z komórek tłuszczowych, czyli adipocytów. Komórki tłuszczowe mogą mieć różny rozmiar w zależności od ilości zmagazynowanego tłuszczu, czyli mają tę cechę, że zmieniają swoja objętość. Nadmiar tkanki tłuszczowej podskórnej jest wizualnie, przedstawia się jako dodatkowe fałdki, obejmujące problematyczne obszary - brzuch, plecy i talia. U kobiet dodatkowo obszary ud i pośladków mogą być objęte cellulitem, zwanym pomarańczową skórką ze względu na nierówności pokrywające powierzchnię ciała.
Tkanka tłuszczowa biała zlokalizowana w okolicy brzucha, ud i pośladków spędza sen z powiek osób, którym zależy na szybkiej utracie kilogramów. Jednak warto podkreślić, że obecność tkanki tłuszczowej jest fizjologicznie uzasadniona, a zbyt niski jej udział w ogólnym składzie ciała może prowadzić do zaburzeń.
Rola tkanki tłuszczowej białej:
- Tkanka tłuszczowa stanowi magazyn energii, gdyż tłuszcz może być zużywany w celach energetycznych przy deficycie glukozy.
- Tłuszcz podskórny amortyzuje uderzenia i chroni organy i tkanki przed fizycznym uszkodzeniem.
- W tkance tłuszczowej magazynowane są substancje aktywne takie jak witamina D i karetonoidy.
- Tkanka tłuszczowa stanowi barierę termiczną i chroni organizm przed wychłodzeniem, zabezpieczając przed działaniem niskich temperatur, np. Eskimosi mają wyższy udział tkanki tłuszczowej.
- Tkanka tłuszczowa wykazuje działanie endokrynne, a wydzielane przez nią hormony to m.in. adiponektyna, leptyna, rezystyna oraz wisfatyna.
Od czego zacząć redukcję tkanki tłuszczowej?
Proces odchudzania jest rozłożony w czasie, a ten zależy od wielu czynników, jak chociażby stan zdrowia, parametry laboratoryjne, czy włączenie dodatkowej aktywności fizycznej. Skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej powinna być zaplanowana i przeprowadzona w sposób racjonalny. Zbyt restrykcyjne diety, głodówki, tudzież zbyt wiele jednostek treningowych nie tylko, mimo pierwszych dość szybkich efektów mogą prowadzić do załamania metabolicznego i zablokowania procesu chudnięcia.
W pierwszej kolejności należy zadbać o zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich niezbędnych składników odżywczych i nie będzie sabotować działań związanych z redukcją masy ciała. Kluczowe będzie ustalenie odpowiedniego deficytu kalorycznego, który będzie wpływał na stopniową redukcję tkanki tłuszczowej. W każdym dużym mieście można także zamówić dietę pudełkową, czyli właściwie zbilansowane posiłki na cały dzień, które będą prezentować określoną kaloryczność. Catering dietetyczny w Szczecinie, Gdańsku, czy Warszawie jest doskonałym rozwiązaniem dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na samodzielne przyrządzanie posiłków.
Sprawdzone metody na utratę tkanki tłuszczowej
Proces odchudzania wiąże się z wieloma wyrzeczeniami, jednak przede wszystkim należy skupić się na celu, jaki chcemy osiągnąć. Warto także poznać kilka tipów, które mogą przyczynić się do szybkiej i skutecznej redukcji masy ciała. Okazuje się, że na tempo utraty tkanki tłuszczowej ma wpływ nie tylko to, co jemy, ale jak jemy.
Sposoby na pozbycie się tkanki tłuszczowej
- Jedz regularne posiłki w odstępach 3-4 godzin.
- Wstawaj od stołu, czując wciąż lekki niedosyt po zjedzonym posiłku.
- Jedz powoli, w skupieniu rozkoszując się każdym kęsem.
- Zwiększ ilość warzyw i owoców w diecie.
- Wypij szklankę wody lub soku warzywnego, jeśli odczuwasz głód poza porą posiłku.
- Pamiętaj, że kawa hamuje łaknienie (musi być czarna, bez mleka i cukru).
- Włącz aktywność fizyczną i pamiętaj, że treningi interwałowe oraz trening oporowy przyspieszają metabolizm.
Zmiana nawyków żywieniowych, unikanie potraw typu fast-food, słodyczy i słonych przekąsek jest nieodzownym elementem redukcji masy ciała. Dodatkowo warto zadbać o zdrowy styl życia, sen i regenerację, aby organizm pracował prawidłowo, a efekty odchudzania przyszły szybciej.
Komentarze
3