Bezy piernikowe, korzenno-cytrusowe, w kształcie szyszek czy pierniczkowych ludzików – kilka dni temu premierę miał drugi e-book Hani Bezy z przepisami. Tym razem autorka dzieli się pomysłami na jesienno-zimowe smaki. „To przepisy, które testowałam przez lata”.

Uzupełnienie o sezonowe smaki

Wraz ze zbliżającymi się świętami, w kuchniach zaczynają królować typowe dla zimy smaki i aromaty. Tak samo jest w Szczecińskiej Bezie.

– Kocham ten czas, te jesienno-zimowe smaki. Rozgrzewające, z przyprawami, trochę słodsze – przyznaje Hania Beza.

Teraz te smaki możemy nie tylko zabrać ze sobą do domu, ale i sami spróbować swoich sił w ich przygotowywaniu. Do sprzedaży trafił właśnie e-book „Świąteczne bezy. Zimowe i jesienne przepisy”.

– Pierwszy e-book to były standardowe przepisy, drugi to uzupełnienie o sezonowe smaki – wyjaśnia Hania. – Oczywiście ponownie jest przepis na klasyczną bezę, naszą podstawę, ale został uzupełniony o feedback, który dostałam po pierwszych opublikowanych przepisach.

Zapewnia, że prościej się nie da. „Każdy dodatkowy ruch w kuchni jest zbędny”

W nowym e-booku Hani Bezy znajdziemy łącznie 21 receptur na bezy, w tym m.in. na Pumpkin Beza Spice Latte, tort zimowa żurawina, czeko-śliwkę czy korzenną dynię. Dodatkowo umieszczony został przepis na pierniczki, którymi dekorowane są bezy piernikowe z korzenno-cytrusowym kremem.

– Oddałam tu całe swoje serduszko. Te smaki robią robotę. To przepisy, które testowałam przez lata, a nie wymyślone naprędce. I uprościłam je możliwie jak najbardziej, bo dla mnie każdy dodatkowy ruch w kuchni jest zbędny – zaznacza Hania.

Oczywiście beza w kształcie szyszki będzie bardziej czaso- i pracochłonna i nie każdy może będzie chciał podjąć się wyzwania.

– Na pierwszy raz nie polecam też bezy lotus z czekoladą, bo jest tu więcej miejsca na jakieś błędy – podpowiada Hania. – Ale o tym wszystkim piszę właśnie w e-booku.

E-book to nie tylko skarbnica wiedzy, jeżeli chodzi o przepisy.

– Zależało mi, by dać ludziom kompleksowy e-book, więc znajdują się w nim dokładne gramatury oraz linki do produktów, których używam, które przetestowałam i wiem, że przy ich użyciu beza na pewno się uda – zaznacza Hania Beza. – To, w połączeniu z filmikami na YouTube będzie wystarczające, by móc zrobić bezę jak z obrazka.

Dużo osób skorzystało z przepisów z pierwszego e-booka

Jak przyznaje Hania, kiedy ogłosiła, że zamyka sprzedaż poprzedniego e-booka, dostała wiele wiadomości od zainteresowanych jego kupnem.

– Czytałam, że jedynie 10% osób, które kupuje e-booki z przepisami, z nich korzysta, więc byłam bardzo zdziwiona, jak wiele wiadomości dostałam od osób, które chciały się pochwalić się, że zrobiły bezy według moich przepisów. Jedni podążali za przepisem krok po kroku, inni je modyfikowali i to było super – przyznaje Hania Beza. – Dla mnie to było wyrazem uznania i docenienia mojej pracy, jak ktoś kupował np. dwa e-booki, jeden dla siebie, drugi dla siostry, chociaż tak naprawdę mógł się nim podzielić.

Czy udostępnienie przepisów sprawiło, że ludzie przestali być klientami Szczecińskiej Bezy?

– To nie jest tak, że jak już ktoś kupił e-book, to już do mnie nie przychodzi – podkreśla Hania.

E-book „Świąteczne bezy. Zimowe i jesienne przepisy” dostępny jest na stronie www.haniabeza.pl tylko do 23 grudnia.