Szykuje się prawdziwa pierogowa uczta! Na miejscu będzie można degustować i kupować na wynos pierogi w wielu różnorodnych wariacjach przygotowane przez koła gospodyń wiejskich. Już w niedzielę, 8 października, w Przecławiu po raz pierwszy odbędzie się Festiwal Pierogów.

Jak tłumaczą organizatorzy, ideą festiwalu jest kultywowanie tradycji polskiej kuchni oraz prezentacja wyjątkowych umiejętności kulinarnych mieszkańców ziemi kołbaskowskiej. 

W niedzielę, 8 października, w GOKSiR przy ul. Rekreacyjnej 1 w Przecławiu będzie można spróbować pierogów w różnych odsłonach przygotowanych przez koła gospodyń z Przecławia, Siadła Dolnego, Stobna, Kamieńca, Moczył i Smolęcina, a także restaurację Ruccola food&coffee. Specjalnie na festiwal ulepione zostaną pierogi kołbaskowskie z kiełbasą oraz szczecińskie z paprykarzem. Pierogi będzie można smakować na miejscu albo nabyć na wynos.

Osobne stanowiska zostaną przygotowane dla uczestników, którzy zechcą polepić pierogi na miejscu ze wsparciem pierogowych specjalistek. Na dobrą zabawę z ciastem mogą liczyć także najmłodsi. Lokalne mistrzynie kuchni podzielą się z uczestnikami praktycznymi poradami, jak ulepić doskonałe pod względem smaku i wyglądu mączne pyszności.

Festiwalowi towarzyszyć będzie finał gminnego konkursu kulinarnego „Nasze smaki”.

Festiwal Pierogów odbędzie się w niedzielę, 8 października, w godz. 12:00-17:00 w Gminnym Ośrodku Kultury Sportu i Rekreacji w Przecławiu przy ul. Rekreacyjnej 1. Wstęp wolny.

Organizatorami wydarzenia są Gmina Kołbaskowo, Koło Gospodyń Wiejskich Przecław, Renata Wójcik i GOKSiR Przecław. Partnerem wydarzenia jest Rucola food&coffe.