Jak informuje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie, do kontroli wytypowano 39 obiektów zlokalizowanych w miejscach, gdzie przebywa większa liczba turystów. Łącznie pobrano 195 próbek. 105 próbek z 21 partii zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae, będących mikroorganizmami wskaźnikowymi, świadczącymi o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji. W przypadku spożycia produktu ze wspomnianymi bakteriami, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą wystąpić dolegliwości żołądkowo - jelitowe.
– Jako rezultat kontroli wydano 10 decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowej wykonalności nakazujących przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu i powierzchni produkcyjnych. Upomnienie uzyskała grupa kilkunastu przedsiębiorców – informuje Małgorzata Kapłan, rzecznik WSSE.
Kontrole sprawdzające będą przeprowadzane sukcesywnie, a ich wyniki zostaną uwzględnione w kolejnych planach kontroli.
![]()
Komentarze
5