W tym roku mija trzecia rocznica powstania lokalnej imprezy, dzięki której szczecinianie pokochali regionalne, ekologiczne i sezonowe produkty. Na urodzinową edycję Szczecińskiego Bazaru Smakoszy organizatorzy zapraszają w najbliższą niedzielę, 10 maja, do OFF Mariny przy ul. Chmielewskiego 18 na Pomorzanach.

– Z okazji naszych 3. urodzin razem z wystawcami przygotowaliśmy niespodzianki dla naszych gości – mówi Michał Chaszkowski-Jakubów, organizator Szczecińskiego Bazaru Smakoszy.

Wystawcy zapowiadają również nowości, które z pewnością przypadną do gustu uczestnikom Bazaru. Tradycyjnie nie zabraknie Hani z Always and Forever Hungry i jej bez. Z okazji urodzin Bazaru przygotowała ona specjalną ofertę dla odwiedzających. Z filmu promującego dowiadujemy się, że będziemy mogli wziąć udział w loterii oraz skosztować bezowych lodów.

– Każda osoba, która będzie brała udział w loterii, na pewno dostanie jakiś prezent – zachęca Hania z Always and Forever Hungry. – Mam przygotowane prezenty, które są śmieszne, fajne, a niektóre pyszne.

Z kolei portal wSzczecinie.pl z okazji urodzin zrealizuje wydanie specjalne „Studia wSzczecinie.pl”. Program będzie nadawany bezpośrednio z OFF Mariny.

Pomoc i wsparcie dla Franka Kępy

Organizatorzy podkreślają, że Szczeciński Bazar Smakoszy jest nie tylko miejscem zakupów. Szczecińskie wydarzenie wspiera również wszystkich tych, którzy potrzebują pomocy. W najbliższą niedzielę będzie można pomóc Frankowi Kępie, który zmaga się ze śmiertelną chorobą.

– Bliscy Franka przygotują muffinki, bukiety z ich kwiaciarni, rękodzieło, krówki i balony. Wszystko będzie można kupić w cenie nieokreślonej, na zasadzie "płacisz, ile możesz", każda złotówka idzie na pomoc dla tego dzielnego szkraba – mówi Michał Chaszkowski-Jakubów.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Podczas wydarzenia obowiązywać będą specjalne zasady bezpieczeństwa, chroniące przed Covid-19. Liczba osób wewnątrz obiektu będzie kontrolowana, a uczestnicy zostaną zobowiązani do noszenia maseczek oraz rękawiczek. Przed wejściem do hali, każdy będzie musiał zdezynfekować ręce. Sala boczna, wypoczynkowa, pozostanie zamknięta.

– Niestety ze względu na to, w jakiej obecnie znajdujemy się sytuacji, tegoroczne urodziny będą się różnić od poprzednich edycji – tłumaczy Anna Fiodorowicz, współorganizatorka Szczecińskiego Bazaru Smakoszy. – Myślę, że wystawcy i my przygotujemy się w taki sposób, aby dalej można było poczuć rodzinną atmosferę.

Urodzinową edycję Szczecińskiego Bazaru Smakoszy będzie można odwiedzać w niedzielę, 10 maja, w godz. 10:00 – 15:00. Wstęp i parking są bezpłatne.

Lista wystawców:

- Zakwasownia (wegańska uczta: ekozakwasy, genialne kiszonki, prozdrowotne shoty, interkontynentalna kuchnia roślinna)-

- Gospodarstwo Rolne Leszek i Agnieszka Jager (racuchy, ciasta, sałatki śniadaniowe, przetwory)

- Gospodarstwo Ekologiczne “Sątyrz” Państwa Woźnickich (warzywa, kiszonki, jaja)

- Mleczarnia Mały Gil (sery pleśniowe, sery żółte, jogurty, kefiry)

- Ryby z Wyspy Wolin (rewelacyjny paprykarz, świeże ryby, przetwory rybne)

- Miody Boguszyckie (miody, świece z miodu, pyłek pszczeli)

- Kawiarnia bardzo dobrze (najlepsza kawa specialty, nitro, przelew, herbata i wiele innych)

- Słoneczny Młyn (naturalne chleby na zakwasie)

- Vinoteka (wina morawskie, wina prosto z beczki)

- Manufaktura Lawenda (naturalne kosmetyki)

- Farma Na Górce (sery, mleko, śmietana, pierogi, wędliny)

- Ekologiczne Gospodarstwo Państwa Springerów (wędliny tradycyjne)

- Malinowy Ogród (rewelacyjne przetwory owocowe: syropy, konfitury, soki)

- Pierogarnia na Piastów 53 (najlepsza garmażeria: pierogi, krokiety, kotlety, gołąbki, kopytka)

- Karol Modrzyński (nabiał ekologiczny)

- Always and forever hungry (beeezyyy <3)

- Rogos, ciastka owsiane (ciastka fit na bazie płatków i bakalii, rewelacyjne cake popsy, bezalkoholowy grzaniec pomarańczowy)

- KOALA KOMBUCHA (kolorowe probiotyki z bąbelkami i niską zawartością cukru)

- Prosto z działki (świeże soki warzywne, słoiki mięsne)

- A.M. Pokutyńscy (wędliny tradycyjne)

- I.K. Pokutyńscy (świeże pieczywo)

- SernikoweLove (wariacje sernikowe własnego wyrobu)

- Wyroby z dziczyzny (dziczyzna: pierogi z dziczyzną, gulasz z jelenia i inne rarytasy)

- Green Love - Mikro Liście (różnorodne mikroliście, świetna alternatywa do kiełków)

- Przysmaki Sułtana (tureckie specjały m.in. baklava, chałwa, przyprawy, herbata)

- Piecarnia i Sery Pilch (świeże pieczywo i sery)

- Esencja Smaku (przepyszne ręcznie robione czekolady bez cukru i inne wyroby czekoladowe)

- Miód Malina Sadki (wegańskie ciasta, serniki, torty ze składników najwyższej jakości)

- Indian palace restauracja szczecin (dania kuchni indyjskiej: samosa, vada i chicken lolly pop)

- Gościniec u Deców (dziczyzna)

- Gospodarstwo Rolne Norbert Dobosiewicz (pasztety z drobiu i królików, syropy, powidła, dżemy)

- Browar Łąkomin (piwo rzemieślnicze, świetne dania w słoikach, dipy)

- Manufaktura Wakame (wegańskie pyszności m.in. dania, pasztety, smarowidła na kanapki, burgery)

- Manufaktura “Brzad” (rewelacyjne suszone jabłka, gruszki i śliwki, soki)

- Restauracja Stara Rzeźnia - Cukiernia (monoporcje deserowe)

- PanDemonic (wegańskie ostre sosy)

- Yaki Kingu (tradycyjne przysmaki kuchni japońskiej, m.in. onigiri, kakigori, okonomiyaki)

- DżusWóz (owocowe soki wyciskane na miejscu)