Po dwóch latach nieobecności na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym działalność wznowiło bistro z domową kuchnią „ŻAK”. – Student chce przede wszystkim zjeść jak u mamy, dlatego postawiliśmy na domowe dania – tłumaczy Robert Szuter, najemca lokalu.

– Lokal ma charakter studenckiego bistra. W menu znajdziemy oczywiście pierogi ruskie, ze szpinakiem, soczewicą, mięsem. Mamy dobrą i pyszną kawę z polskiej palarni z tradycjami, drożdżówki i wyroby cukiernicze od lokalnego mistrza cukierniczego, pieczywo z rodzinnej, szczecińskiej piekarni wyrabiane na naturalnym zakwasie, które cieszy się uznaniem mieszkańców od 1965 roku. Mam nadzieję, że każdy student zajrzy tu choć raz – dodaje Robert Szuter.

Cena za zestaw obiadowy waha się od 18 do 20 złotych. W menu znalazły się również zestawy śniadaniowe do 16 złotych z kawą lub herbatą gratis. Ceny kanapek mieszczą się w kwocie od 5 do 9 złotych.

Warto dodać, że bistro „ŻAK” prowadzą ojciec z córką – Robert i Dominika Szuter.

– Chcemy, aby nasza kuchnia była zdrowa, dlatego wprowadziliśmy kilka opcji wegeteriańskich. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Nasze zupy gotujemy na wywarach mięsnych i warzywnych. Bez kompromisów kostkowych i gotowych podstaw. Dania obiadowe przyrządzamy na miejscu i na bieżąco – podkreśla Robert Szuter.

Przed ponownym otwarciem lokal przeszedł metamorfozę, został urządzony nowocześnie, w industrialnym klimacie i zmienił dotychczasową lokalizację. Studenckie bistro znajduje się teraz przy al. Piastów 17-18 (wejście od ulicy). „Żaka” można odwiedzać od poniedziałku do piątku w godz. 9-17.