W dniach 25 stycznia - 7 kwietnia 2019 Zamek Książąt Pomorskich zaprasza na wystawę zatytułowaną ""Bon appétit". Zabytkowe sztućce, ich kształt i przeznaczenie".
Galeria Przedmiotu (wejście J)
„Bon appétit”. Zabytkowe sztućce, ich kształt i przeznaczenie
25.01.2019 – 07.04.2019
Wernisaż: 24 stycznia (czwartek) o godz. 17.00. Wstęp wolny.
Zwiedzanie galerii wystawowych od wtorku do niedzieli w godzinach od 10.00 do 18.00.
„Bon appetit…” to wystawa niezwykłych, wykwintnych sztućców, które w większości już dzisiaj nie są stosowane, a których obecność na stole od XIX do lat 30. XX wieku była obowiązkowa i świadczyła o zamożności domu oraz znajomości etykiety. Wystawa przybliża kulturę stołu obrazując jak dawniej nakrywano stoły śniadaniowe, jakie akcesoria i sztućce stosowano do owoców morza, zup, dań mięsnych i deserów. Obok powszechnie znanych noży, widelców i łyżek na ekspozycji zobaczyć będzie można m. in. widelce i szczypce do raków i homarów, akcesoria do kawioru, chwytaki do kości, zestawy do tranżerowania mięs, szpikulce do różnego rodzaju mięs, łopatki do pasztetów, sztućce specjalistyczne do owoców i deserów. Wśród nich najwięcej jest akcesoriów uznanych wytwórni warszawskich Frageta i Norblina oraz różnych wytwórni niemieckich, a także pojedyncze przykłady wyrobów z wytwórni braci Henneberg, Plewkiewicz i Spółka, firm amerykańskich (np. J. E. Caldwell & Co, Rogers Bros), francuskich (Christofle). Pokazane zostaną również wyroby tak uznanych mistrzów, jak Karol Filip Malcz (Warszawa) czy pracujący m. in. dla dworu pruskiego Johann George Hossauer (Berlin).
Sztućce i akcesoria (około 400 sztuk) wybrane na wystawę pochodzą z kolekcji Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku. Uzupełnione zostały o obiekty ze zbiorów Muzeum Regionalnego w Szczecinku oraz z kolekcji osób prywatnych.
Wystawa zorganizowana we współpracy z Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku.
Organizacja tego typu wystawy jest ważnym przedsięwzięciem mającym na celu nie tylko przedstawienie historii jedzenia, ale także przywrócenie kultury stołu, która silnie przenika się z zasadami dobrych manier, obyczajów i codziennego savoir-vivre’u.
Kuratorki wystawy:
Anna Sujecka, Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku
Jolanta Rybkiewicz, Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie
Komentarze
0