Wykład poświęcony będzie historii sztućców – od zarania po wiek XX oraz kulturze ich użytkowania. Opowiemy o dziejach łyżki, widelca i noża, a także o tym, skąd w kuchni i jadalni pomysł na zastosowanie sekatora, hebla i nożyc norymberskich. Przypomnimy komu wolno jeść rękoma, jaki wpływ na kulturę stołu miały przemiany polityczne w XIX-wiecznej Europie oraz czym cechuje się zastawa stołowa w Ameryce.
Wykład odbędzie się w galerii, gdzie na bieżąco będzie można zobaczyć przykłady większości specjalistycznych sztućców.
Prowadzący: Anna Sujecka, historyk sztuki, opiekun kolekcji sztućców w słupskim muzeum
"O historii sztućców". Wykład towarzyszący wystawie „Bon appétit”
07.04.2019 (niedziela), godz. 12.00
Galeria Wschodnia (wejście J)
wstęp wolny, liczba miejsc ograniczona
Hej Szczecin! Jest Piątek! Program śniadaniowy wSzczecinie.pl 12.12.2025
Komentarze
0