Gdzie i kiedy?
Piwnica Kany
Plac Św. Piotra i Pawła 4/5
Od: sobota, 24 lutego 2018, 13:00
Do: sobota, 24 lutego 2018, 17:00
Za ile?
wegepotrawa na wspólny stół albo 15 zł
Raz w miesiącu zapraszamy do Piwnicy Kany na popołudniowe czilowanie z potrawami i tematami wege. W programie m.in. wspólny wegański stół, warsztaty, spotkania, filmy, rozmowy o zdrowym stylu życia i ochronie praw zwierząt. Każda edycja poświęcona będzie innemu zagadnieniu.
24 lutego spotkamy się z Anną Bielecką i Łukaszem Aleksandrem Przybyszem.

Anna Bielecka - na spotkaniu opowie, jak w praktyce funkcjonuje klub na rzecz ochrony przyrody, jakie jej formy w ogóle występują w Polsce i w naszej okolicy, jakimi narzędziami się posługujemy w walce o zachowanie cennych obszarów Puszczy. Postara odpowiedzieć na pytanie, czy każdy może coś zrobić.

Łukasz Aleksander Przybysz - Warsztat z gotowania wegańskich potraw kuchni indyjskiej (na warsztacie skorzystamy z przepisów ze stanu Kerala i Tamil Nadu).Wbrew pozorom jest to proste, praktyczne i do wykonania w niemal każdym domu.

Organizatorami są Fundacja AMAR, Inicjatywa Na Rzecz Zwierząt BASTA!, Ośrodek Teatralny Kana. Wstęp to wegańska potrawa na wspólny stół lub 15 złotych do puszki.

Program spotkania:
od 13.00 Wspólny wegański stół
14.00 spotkanie z Anną Bielecką z Klubu Kniejołaza
15.00 warsztaty z Łukaszem Aleksandrem Przybyszem z gotowania wegańskich potraw kuchni indyjskiej
16.00 Czill przy stole i herbacie


Anna Bielecka
Zaangażowana w ochronę przyrody. Razem z osobami z Klubu Kniejołaza walczy o zachowanie walorów przyrodniczych i kulturowych Puszczy Bukowej. Współorganizuje spotkania, rajdy i prelekcje dotyczące ochrony środowiska.
Klub Kniejołaza powstał w 2011 r. i jest organizacją społeczną zajmującą się ochroną przyrody i turystyką na terenie przede wszystkim Puszczy Bukowej i okolic.
https://www.facebook.com/pg/PuszczaBukowa

Łukasz Aleksander Przybysz
Prowadzący zwykłe życie szarego buraczka facet, mieszkający na wsi ze swoją wege rodziną. Uwielbia gotować i jeść, pasjonat szeroko pojętej jogi i jej filozofii życia. Sprawia mi radość widok ludzi jedzących ze smakiem to co ugotowałem:)

WSPÓLNY WEGAŃSKI STÓŁ
Wspólny wegański stół nawiązuje do idei Kuchni Społecznej. Zapraszamy wszystkich, którzy podczas wspólnego posiłku chcą dowiedzieć się czegoś nowego, powymieniać się doświadczeniami kulinarnymi i nie tylko, lepiej poznać i miło spędzić czas. Stół tworzymy razem – dlatego to od nas zależy co chcemy zjeść i jak chcemy spędzić ten czas.

Zasady uczestnictwa są niezwykle proste – albo przynosisz własną wegańską potrawę albo wrzucasz do puszki 15 zł i możesz posmakować tego co przynieśli inni. Dochód ze wspólnego stołu zostanie przeznaczony na organizację kolejnych spotkań Czili Vege oraz inicjatywy społeczne.
*Uwaga! Prosimy, żeby były to wyłącznie posiłki nie zawierające mięsa (w tym ryb) ani żadnych składników odzwierzęcych tj. mleka i jego przetworów, niektórych margaryn (zawierają tłuszcze zwierzęce), jajek, miodu, żelatyny, lecytyny i laktozy. (Inspiracji szukajcie np. na stronie http://www.puszka.pl/ lub setkach wegańskich blogów: http://empatia.pl/przepisy).