W ramach obchodów Roku Jacka Nieżychowskiego Opera zaprasza na wspaniałą biesiadę do eleganckiej zamkowej przestrzeni – Galerii O., gdzie niegdyś znajdowały się komnaty książęce. Menu przygotowano w oparciu o książkę kulinarną Jacka Nieżychowskiego oraz przepisy tradycyjnej kuchni ziemiańskiej.
Jacek Nieżychowski był niekwestionowanym znawcą i koneserem dobrego jedzenia, a sztuka kulinarna należała do jego wielkiej pasji. Był z gatunku ludzi, których spotyka się wszędzie tam, gdzie można dobrze i elegancko zjeść. Mówiono o nim, że jest szlachciurą z pełną gębą i że pasuje do niego jak ulał okrzyk radości wydawany przez żarłoków: o święty Jacku z pierogami! Symbolizował odeszłe w przeszłość ziemiaństwo, czerpiące radość z obcowania z naturą, żyjące rytmem wyznaczanym przez zmieniające się pory roku, czas siewu i zbioru oraz czas beztroskiego biesiadowania.
Nieżychowski postanowił sztukę tę przekazać potomnym, a przy okazji ocalić fragment historii własnego rodu. Tak w 1999 r. powstała niezwykła książka kucharska pt. „Kuchnia ziemiańska. Błogosławione cztery pory roku". Składa się ona z gawęd wspominających dom rodzinny autora, fotografii familijnych i wiejskich pejzaży – klimatu czasów, które bezpowrotnie minęły. Integralną część albumu stanowią przepisy kulinarne zmieniające się wraz z prezentowanymi na zdjęciach porami roku. Równie smakowite jak cała opowieść Nieżychowskiego.
Czas wspólnego biesiadowania umilą artyści Opery na Zamku i Teatru Polskiego. Krótki program artystyczny wzbogacą anegdoty oraz pełne humoru wspomnienia o Jacku Nieżychowskim i jego zamiłowaniu do kuchni opowiadane przez rodzinę, znajomych i przyjaciół.
Komentarze
0