Gdzie i kiedy?
Szczecin, różne miejsca, szczegóły poniżej
piątek, 20 października 2017, 10:00
Za ile?
Już trzeci raz, 20 października br., będziemy obchodzić Dzień Pasztecika Szczecińskiego. Z okazji święta tego tradycyjnego, lubianego przez mieszkańców i turystów przysmaku wybrane punkty i bary zaserwują go w promocyjnej cenie.
- Chrupiący, pulchny Pasztecik Szczeciński cieszy się popularnością nie tylko wśród mieszkańców, ale także i turystów. Jego jakość oraz wyjątkowe cechy wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji zostały docenione i 7 lat temu trafił on na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zachęcam do degustacji, szczególnie w dniu jego święta – mówi wicemarszałek Jarosław Rzepa.
Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60-tych XX wieku. Ówczesna Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała w 1969 roku z radzieckiego demobilu maszynę służącą do wyrabiania „pierożków”, nazwanych pasztecikami. Najbardziej popularnym nadzieniem był farsz mięsny, jednak w latach 80-tych produkowano także paszteciki z masą jajeczną i rybną oraz z twarożkiem na słodko lub słono. Dziś, oprócz mięsnych, w sprzedaży dostępne są także z kapustą i grzybami oraz pieczarkami i żółtym serem.
Receptura tego przysmaku oparta jest tylko na naturalnych produktach i metodach dojrzewania ciasta drożdżowego. Jej tajemnica kryje się w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszania składników. Prawdziwy serwowany jest prosto z maszyny służącej do jego wypieku.
W piątek, 20 października, pasztecik obchodzi 48. urodziny, więc z tej okazji 48 pierwszych klientów każdego z punktów, biorących udział w akcji Urzędu Marszałkowskiego, otrzyma 1 pasztecika gratis.
Te tradycyjne, w promocyjnej cenie 2,50 zł/szt. będzie można kupić w:
Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60-tych XX wieku. Ówczesna Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała w 1969 roku z radzieckiego demobilu maszynę służącą do wyrabiania „pierożków”, nazwanych pasztecikami. Najbardziej popularnym nadzieniem był farsz mięsny, jednak w latach 80-tych produkowano także paszteciki z masą jajeczną i rybną oraz z twarożkiem na słodko lub słono. Dziś, oprócz mięsnych, w sprzedaży dostępne są także z kapustą i grzybami oraz pieczarkami i żółtym serem.
Receptura tego przysmaku oparta jest tylko na naturalnych produktach i metodach dojrzewania ciasta drożdżowego. Jej tajemnica kryje się w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszania składników. Prawdziwy serwowany jest prosto z maszyny służącej do jego wypieku.
W piątek, 20 października, pasztecik obchodzi 48. urodziny, więc z tej okazji 48 pierwszych klientów każdego z punktów, biorących udział w akcji Urzędu Marszałkowskiego, otrzyma 1 pasztecika gratis.
Te tradycyjne, w promocyjnej cenie 2,50 zł/szt. będzie można kupić w:
- Barze Gastronomicznym „Pasztecik”, al. Wojska Polskiego 46
- Paszteciku przy Hali Piastowskiej, ul. Barbary 1a
- Paszteciku CH Molo, ul. Mieszka I, nr 73
- Paszteciku Sp. z o.o., ul. Ks. Kard. Wyszyńskiego 10
Komentarze
0