Przegląd filmów, w których motywem przewodnim jest posiłek, sztuka kulinarna - rozumiane jako idea, sposób na życie, pasja. Tytuł cyklu z jednej strony odwołuje się do kultowego filmu z 1973 r. w reżyserii Marco Ferreri, a z drugiej stanowi przewrotną grę słów, nadając mu znaczenia zarówno strawy duchowej, jak i cielesnej.
Pikanterii spotkaniom nadadzą Krzysztof Spór - nagrodzony w 2017 r. nagrodą PISF-u za publicystykę filmową w internecie i Bolesław Sobolewski - ikona szczecińskich restauratorów, muzyk, autor kulinarnych audycji radiowych i współautor książki pt. „W szponach Gryfa. Szczecin i Pomorze Zachodnie - historia od kuchni", którzy wprowadzać będą widzów w świat filmu z perspektywy ducha i podniebienia, a artystyczno-kulinarne utarczki spowodują wkraczanie na nowe niebanalne przestrzenie.
W repertuarze przeglądu znalazły się produkcje, których motywem przewodnim jest sztuka kulinarna, wśród nich m.in.: komedia „Faceci od kuchni”, „Smak curry”, przepiękny „Kwiat wiśni i czerwona fasola”. Seanse będą się odbywały w Kinie Zamek w wybrane wtorkowe wieczory o godz. 18:00.
Udział jest bezpłatny, ale obowiązują bilety wolnego wstępu, które na godzinę przed danym seansem będą do odbioru w kasie Kina Zamek.
Repertuar przeglądu „Wielkie żarcie”:
25.09. / Faceci od kuchni / Reżyseria: Daniel Cohen
09.10. / Podróż na 100 stóp / Reżyseria: Lasse Hallström
16.10. / Szef / Reżyseria: Jon Favreau
30.10. / Soul Kitchen / Reżyseria: Fatih Akin
06.11. / Smak Curry / Reżyseria: Ritesh Batr
20.11. / Kwiat wiśni i czerwona fasola / Reżyseria: Naomi Kawase
Projekt dofinansowany ze środków Filmoteki Narodowej – Instytutu Audiowizualnego.
Komentarze
0