To organizacja non-profit zajmująca się ratowaniem żywności przed zmarnowaniem oraz szerzeniem idei zero waste. Jej głównym zadaniem jest magazynowanie i dystrybuowanie wśród potrzebujących z regionu żywności produkowanej w nadmiarze.
– Od kiedy pracuję w fundacji, a za moment będzie to 5 lat, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że przez magazyn „przeszedł” każdy typ produktu. Od świeżych owoców i warzyw, przez produkty mrożone, napoje, nabiał, po pieczywo – wylicza Piotr Nagórski, prezes Banku Żywności w Szczecinie. – Średnio fundacja wspiera rocznie około 30 tysięcy osób, a ilość dystrybuowanej żywności waha się w granicach 1200-1400 ton rocznie.
Nie mieszczą się w obecnym magazynie
Magazyn fundacji mieści się na terenie portu, przy ul. Hryniewieckiego na Międzyodrzu. Problem w tym, że 330 m2 powierzchni to czasem zbyt mało. Zwłaszcza, że szczecińska organizacja jest też operatorem programu Funduszy Unijnych na Pomoc Żywnościową.
Stąd inicjatywa budowy nowego obiektu. Też na terenie należącym do Zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście, ale w zupełnie innej części miasta – przy ul. Ludowej.
Zaplanowano tam niemal trzykrotnie większy budynek (ok. 970 m2), w którym poza przestrzenią magazynową, znajdzie się również miejsce na część socjalną i biurową.
– Uważam, że na najbliższe lata będzie to wystarczająca przestrzeń. Choć czasy są trudne, zarobki i świadczenia często niewspółmierne do potrzeb, szczególnie jeśli chodzi o seniorów i emerytów. Może przyjść moment, że magazyn będzie wypełniony po brzegi – tłumaczy prezes szczecińskiego Banku Żywności.
„Razem możemy pomóc komuś, kto tego potrzebuje, a firma skorzysta na tym w rozliczeniu rocznym”
Budowa nowego magazynu zostanie sfinansowana ze środków Krajowego Planu Odbudowy przekazanych przez Agencję Rozwoju i Modernizacji Rolnictwa. Prace powinny ruszyć jeszcze w marcu. Ich finalizacji można się spodziewać pod koniec roku.
– Zachęcam do kontaktu producentów żywności. Razem możemy pomóc komuś, kto tego potrzebuje, a firma skorzysta na tym w rozliczeniu rocznym. Obniżą się też koszty związane z potencjalną utylizacją żywności – mówi Piotr Nagórski.
Poza pomocą żywnościową, Bank realizuje także działania edukacyjne, rozwija wolontariat, prowadzi różnego rodzaju projekty aktywizacyjne, z dziećmi, młodzieżą oraz dorosłymi.
Od budowy mostów, po pomoc potrzebującym
Nowy magazyn stanie na działce po charakterystycznym „betonowcu”. Zbudowanym w 1911 roku jako budynek magazynowo-socjalno-biurowy firmy Stahlbauwerk Gollnow & Sohn, znanej z budowy stalowych konstrukcji mostów. Po wojnie należał m.in. do Zakładu Usług Żeglugowych. Został rozebrany w 2019 roku.

Komentarze
6