Chałwy własnego wyrobu, smakowite orzechy laskowe, pasztety z królika, jedne z najlepszych w Polsce serów, zarówno kozie, owcze, jak i krowie – to tylko część produktów oferowanych przez nowych wystawców, którzy w ramach Alei Zachodniopomorskich Smaków wzbogacą coniedzielny Szczeciński Bazar Smakoszy.
To już druga w tym roku edycja szczecińskiego bazaru rolniczego pod nazwą Aleja Zachodniopomorskich Smaków. Wydarzenie organizuje Szczeciński Bazar Smakoszy we współpracy z Urzędem Marszałkowskim. Stoiska wypełnione najlepszymi produktami tradycyjnymi z naszego regionu będzie można odwiedzać w niedzielę, 26 maja, w godz. 10:00-14:00.
– Ta jedna niedziela w miesiącu to okazja, by wzbogacić ofertę, ale i nawiązać relacje z wystawcami. Po akcjach dodatkowych i festiwalach zawsze ktoś z nami zostaje na dłużej – mówi Michał Jakubów, organizator Szczecińskiego Bazaru Smakoszy.
„U nas na co dzień nie ma takich rzeczy”
W najbliższej odsłonie Alei Zachodniopomorskich Smaków weźmie udział siedmiu nowych wystawców. Swoje stoiska rozstawią na dziedzińcu OFF Mariny przy ul. Chmielewskiego 18.
– Pani Jolanta Sęk ma świeże orzechy laskowe i przygotowywane z nich produkty. Naprawdę są przepyszne. Jestem dumny, że pojawi się Ekokolonia, czyli małżeństwo, które zajmuje się mleczarstwem. W swojej ofercie mają sery kozie, owcze i krowie. To liga światowa, mówię bez przesady. Są absolutnie fenomenalni, to jedne z najlepszych serów w Polsce, nie przesadzę, jak powiem, że i w Europie – zaznacza Jakubów. – Będzie Norbert Dobosiewicz ze swoim koronnym pasztetem z królika. Maja Pietruszka oprócz miodów przywiezie kwiaty jadalne i chałwę sezamową własnego wyrobu. U nas na co dzień nie ma takich rzeczy.
Warto jednak pamiętać, że w sali głównej wśród stałych sprzedawców Szczecińskiego Bazaru Smakoszy również są wystawcy, których produkty znalazły się na zachodniopomorskiej liście produktów tradycyjnych. To m.in. Pasikonik Manufaktura Chleba, Gospodarstwo Ekologiczne Sedina czy Gospodarstwo Rodzinne Agnieszka i Leszek Jager.
Na drugie spotkanie z Aleją Zachodniopomorskich Smaków organizatorzy zapraszają w niedzielę, 26 maja, w godz. 10:00-14:00. W planach są kolejne odsłony: 16 czerwca, 14 lipca, 25 sierpnia i 8 września. Wstęp darmowy, parking na terenie OFF Mariny bezpłatny, dojazd ul. Smolańską od strony pętli „Pomorzany” oraz sklepu Netto.
LISTA WYSTAWCÓW, których produkty znalazły się na zachodniopomorskiej liście produktów tradycyjnych:
DZIEDZINIEC:
- Maja Pietruszka (kwiaty pitne, miody, chałwy własnego wyrobu)
- Gospodarstwo rolne Norbert Dobosiewicz (pasztety z królika)
- Tradycja Miodu (miody i produkty pasieczne)
- Ekokolonia (sery kozie, owcze, krowie)
- Miody Barlineckie (miody i produkty pasieczne)
- Gospodarstwo rolne Krzysiek Sadłoń (mąka orkiszowa i produkty konopne)
- Jolanta Sęk (orzechy laskowe i przetwory z orzecha)
REGULARNI WYSTAWCY w SALI NA GÓRZE:
- Pasikonik Manufaktura Chleba (pieczywo na zakwasie)
- Gospodarstwo Ekologiczne Sedina (przetwory z róży i przetwórstwo rolne)
- Gospodarstwo Rodzinne Agnieszka i Leszek Jager (przetwory rolne, legendarne racuchy, jaja, ciasta)
- Gospodarstwo Rolne Jan Pawlonka (mleko i sery kozie oraz krowie)
- Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Alicja i Jan Springer (wędliny tradycyjne)
- Gospodarstwo Ekologiczne D&W Szymurscy (wędliny tradycyjne, jaja, przetwory rolne)
- Ryby z Wyspy Wolin (ryby wędzone, paprykarze i przetwory rybne, śledź w wielu odmianach)
Komentarze
8