1650 wystawców z całego świata na powierzchni 124 tys. m² prezentuje swoje regionalne produkty.
W piątek (17.01) w Berlinie rozpoczął się „Die Internationale Grüne Woche”, czyli Międzynarodowy Zielony Tydzień. Są to największe na świecie targi rolnictwa, żywności i ogrodnictwa, które odbywają się co roku w styczniu na terenie Targów Berlińskich. Przez 10 dni na 124 tys. m² swoją ofertę przedstawi 1650 wystawców z 70 krajów.
Rekordowa powierzchnia wystawiennicza została podzielna na 26 sektorów. Swoje produkty regionalne prezentują w nich poszczególne państwa uczestniczące w targach, ale również firmy budowlane, producenci win, przetwórcy ryb i owoców morza czy dostawcy zwierząt hodowlanych.
Polska zajmuje sektor wspólnie z Francją. Z ponad 100 wystawców z naszego kraju, 10 firm pochodzi z województwa zachodniopomorskiego. Na targach można więc m.in.: spróbować wędzonego pstrąga z Zielenic (powiat sławieński), grzybów marynowanych z szyszką z Ostrego Barda k/ Połczyna-Zdroju, Miodów Przelewickich i tradycyjnych Szczecińskich Pierników. Hasło przewodnie polskich wystawców brzmi „Polska schmeckt!”, czyli „Polska smakuje!”.
Zielony Tydzień w Berlinie jest największym spotkaniem producentów i przetwórców żywności z całego świata. To miejsce nie tylko pozwala na pokazanie swoich regionalnych produktów znacznej liczbie konsumentów, odwiedzających targi, ale również daje możliwość wejścia na nowe rynki, pozyskania kolejnych klientów czy nawiązania kontaktów biznesowych. Dodatkowo podczas wydarzenia odbywają się liczne sympozja, konferencje i seminaria. W tym roku zaplanowano ich ponad 300.
„Die Internationale Grüne Woche” potrwa do 26.01.2014 r. Stoiska można oglądać w godz. 10:00 – 18:00, w piątek i sobotę (24.01 – 25.01) do 20:00.
Bilet wstępu kosztuje 13 euro, ulgowy 9 euro.
W ubiegłym roku targi odwiedziło 407 tys. osób.
Więcej informacji można znaleźć na stronie http://www.gruenewoche.de/.
Komentarze
0