- Tych dań nie znajdziemy w stałej karcie, tym bardziej warto skorzystać w niepowtarzalnych propozycji szefów kuchni – zachęca Justyna Hof, city manager Restaurant Club.
„To doskonała okazja, by odkrywać nowe smaki”
W ramach RestaurantWeek® na gości czekają trzydaniowe autorskie menu z niespodzianką od partnera w festiwalowej cenie od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 7,98 zł i 10 zł za rezerwację „prime time”).
Co w takim razie proponują szczecińskie restauracje? Małe Przyjemności zapraszają na gulasz z daniela, Jagiellonka – raki w sosie maślanym z kolendrą, Jem Tu Sushi – sushi burger z batatem, Nesebar Kuchnia Bałkańska – tureckie pączki ptysiowe skąpane w sosie cytrynowym, Latin Brunch – smażony wytrawny banan z rwanym kurczakiem i szarpaną wołowiną.
Nie zabraknie Restauracji BelleVue, która podczas jesiennej edycji zdobyła I miejsce i II wyróżnienie ogólnopolskie. W tym roku pełniła rolę gospodarza kolacji ambasadorskiej.
- Na stołach pojawiły się Consommé z jagnięcymi pierogami, żebro wołowe sous vide z sosem demi-glace z gorczycą i miodem, jabłko z rabarbarem zapiekane pod maślaną kruszonką, aksamitny krem z kalafiora z opaloną bagietką oraz makaron z pastą truflową z orzechami pini – dodaje Justyna Hof.
Na tym jednak nie koniec. Festiwalowe drzwi otworzyli także AMORE, Aramia Podzamcze, Bachus, Bonjour French Bistro, Bombay, Centrale Szczecin, Devibez, Europa Restaurant & Café, Figle, Hocki Placki, Kathmandu, Koku Sushi Warcisława I, Krowa Mać Burgers Szczecin, La Luna, La Rotonda, LAAI THAI Street Food, MUCCA Szczecin, Palmyra, Porto Grande, Rocker Club Rock&Grill, Same Sushi, Sake SUSHI&THAI, The Greek Ouzeri, The kitchen meet&eat, Winestone, Yeonghon. Rezerwacje prowadzone są na stronie https://restaurantclub.pl/restaurantweek.
„Pierwsza edycja okazała się strzałem w 10!”
Do Szczecina powrócił również BreakfastWeek, który podbił serca mieszkańców.
- Pierwsza edycja okazała się strzałem w 10! Goście bardzo licznie odwiedzali śniadaniownie, które równocześnie bardzo wysoko oceniali w festiwalowym konkursie. Dwie restauracje zdobyły dzięki temu ogólnopolskie wyróżnienia – przypomina Justyna Hof.
Mowa o Latin Brunch, które zajęło I miejsce w Polsce oraz Restauracji Bonjour French Bistro, która zajęła II miejsce. W wiosennej edycji pełniła również rolę gospodarza śniadania prasowego, dzięki któremu ambasadorzy mogli skosztować klasycznych francuskich naleśników Crêpes Suzette z mascarpone, syropem pomarańczowym i gałką lodów posypanych prażonych płatkami migdałów, a także Benedykta z krewetkami czosnkowymi, maślaną brioche własnego wypieku z jajkiem poche, krewetkami z czosnkiem, szpinakowym sosem holenderskim, świeżą salsą z pomidorów i czerwonej cebuli.
- Warto zatem sprawdzić, co przygotowali laureaci, do których zaliczają się także Limone Cafe oraz Restauracja Sowa. Zapraszamy również do odwiedzenia debiutantów tej edycji, czyli Devibez Restauracja&Cafe, Same sushi, Brejk Bistro Cafe&Chill. Wszędzie czekają wyśmienite propozycje śniadań – zachęca Justyna Hof. Popisowe śniadania z kawą na roślinnym napoju Alpro można zjeść już za 35 złotych. Rezerwacje prowadzone są na stronie https://restaurantclub.pl/breakfastweek.
Konkurs z okazji 10. urodzin
Z okazji 10-lecia RestaurantWeek® rusza wyjątkowy konkurs dla wszystkich pasjonatów kulinarnej przygody. Do wygrania jest m.in. 10 lat festiwalowych doświadczeń (dwa wydarzenia rocznie). Na zwycięzców czeka także wyjazd na czeską edycję RestaurantWeek®, a co tydzień wyróżniane będzie najlepsze zgłoszenie, nagradzane podwójnym zaproszeniem na trwającą wiosenną edycję.
Wystarczy uchwycić radość ze wspólnego odkrywania restauracji – zrobić zdjęcie, krótki reels lub materiał na TikToka, oznaczyć go #BornToBeFoodie oraz @RWP. Szczegóły znajdziemy na oficjalnym profilu @restaurantweek_pl.
Portal wSzczecinie.pl jest patronem medialnym festiwali.
Foto: Ella Estrella Photography
Hej Szczecin! Jest Piątek! Program śniadaniowy wSzczecinie.pl 5.12.2025
Komentarze
12