Frytoburger i paszteciki w wersji restauracyjnej? Tego w Szczecinie jeszcze nie było. Restauracja Lokalna, która mieści się przy budynku dworca kolejowego (ul. Kolumba 2D), zaskoczyła swoją ofertą.

– Może to być coś szokującego, bo nikt do tej pory tego nie robił. Zostały już ostatnie wolne miejsca – zapraszają Robert Trejgis i Piotr Starosta, menadżerowie Lokalnej. A mowa o kolacji degustacyjnej inspirowanej szczecińskimi specjałami. Będzie więc nie tylko frytoburger w nietypowej wersji, ale i restauracyjny pasztecik, nawiązanie do paprykarza czy deser z Krówką Szczecińską.

Dobre jedzenie i dobra zabawa

Kolacja degustacyjna w Lokalnej to w sumie 6 dań przygotowanych przez znakomitych szefów kuchni, braci Olczyków – Sebastiana i Przemysława. – Chcemy przez to pokazać, do czego nasza restauracja zmierza. Stawiamy na lokalność, stawiamy na szczecińskość – mówi Robert Trejgis.

Nietypowa kolacja będzie połączona ze stand-upem Damiana „Vikinga” Usewicza. – To będzie długi i bardzo miły wieczór, na który przewidujemy pięć godzin wypełnionych dobrym jedzeniem oraz występami „Vikinga” – zachęca Piotr Starosta. Wydarzenie odbędzie się 23 listopada. Na kolację obowiązuje rezerwacja. Dania, które zostaną zaserwowane, nie są na co dzień dostępne w menu.

Lokalna po remoncie Kolumba: Jesteśmy!

– Jeśli ktoś uważa, że czegoś w gastronomii się nie da, zapraszamy do nas. Udowodniliśmy przez ostatnie lata, że wszystko się da – mówi Piotr Starosta. – Najpierw pandemia, a potem dwuletni remont ulicy Kolumba mocno dały się nam we znaki, ale stoimy na nogach i chcemy powiedzieć szczecinianom i gościom: jesteśmy! – dodaje Robert Trejgis.

Lokalna to jedyne takie miejsce w Polsce, na co często zwracają uwagę goście restauracji, która z jednej strony ma wyjście na miasto, z widokiem na rzekę, a z drugiej na peron 1. szczecińskiego dworca. Już sam wystrój nawiązuje do klimatów dworcowych, ale i morskich. To bar zrobiony ze starych wagonów czy lampy okrętowe. – Cały wystrój Lokalnej jest rękodziełem. Wszystko wymyślił twórca tego miejsca, czyli Michał Brateus przy wsparciu przyjaciół. Kafle, które są na ścianach, zrobił sam – mówi Piotr Starosta.

Menadżerowie Lokalnej podkreślają, że są dla przyjezdnych progiem Szczecina. – Dlatego zależy nam, aby już tu, na dworcu kolejowym dać im namiastkę tego, co oferuje im miasto. Nie chcieliśmy witać ludzi pizzą czy sushi, witamy ich paprykarzem, śledziem, zupa rybną, dobrą, polską kuchnią opartą na lokalnych, dobrych produktach. Mamy też burgery z dobrą wołowiną, bułki do nich wypiekamy sami, sami przygotowujemy też pikle – zachwala Piotr Starosta.

I on, i Robert Trejgis szczególnie polecają dania mięsne – karkówkę i golonkę, ale jak dodają, z Lokalnej zadowoleni wyjdą również miłośnicy ryb i wegetarianie. Codziennie, już od 9.00 można zjeść tu pyszne śniadania, ale też domowy, gotowany z sercem dwudaniowy obiad za 29 zł.

Na miejscu dostępne są również lokalne produkty lub produkty ze Szczecinem związane (to rewelacyjna opcja także dla przyjezdnych, którzy szukają ciekawych pamiątek). To kawa z najstarszej w Polsce palarni Korona 1912, Krówka Szczecińska w różnych smakach, kraftowe, lokalne piwo Gryfus, wino Stettin, ale też gadżety ze Szczeciński Town Shop.

Lokalna, czyli lokal na…

Nazwa restauracji to zabawa słowami. – Z jednej strony Lokalna, czyli stawiająca na lokalność, z drugiej zbitka słów „lokal na…”. Lokal na dobre jedzenie, lokal na zabawę, lokal na spotkanie firmowe, lokal na przeczekanie remontu Kolumba – śmieje się Piotr Starosta.

Warto dodać, że Lokalna to także przestrzeń dla kibiców Pogoni Szczecin. Kiedy Portowcy grają wyjazdowe mecze, można tu przyjść i w rodzinnej atmosferze i przy dobrym jedzeniu kibicować naszym piłkarzom.

Lokalna zaprasza również wszystkich, którzy szukają miejsca na spotkanie służbowe czy świąteczne. – Mamy ostatnie wolne terminy na świąteczne spotkania firmowe. Odbywają się one w zamkniętej części lokalu, mamy dużo miejsca, więc wszystkich pomieścimy – mówi Robert Trejgis.

Andrzejki, mikołajki i sylwester w Lokalnej

Wspomniana na początku kolacja degustacyjna to tylko jedno z wydarzeń, które jeszcze w tym roku zaplanowane są w Lokalnej.

23 listopada – Kolacja degustacyjna ze stand-up

30 listopada – Andrzejki z tańcami, zagra DJ Adis 

6 grudnia – Stand-up charytatywny „Open Mic” (środki przekazane zostaną na cele charytatywne) 

7 grudnia – Mikołajki dla najmłodszych; w programie ubieranie choinki wraz z Krówką Szczecińską, przyozdabianie pierników i bombek, animacje dla najmłodszych; WSTĘP WOLNY

31 grudnia – Sylwester w Lokalnej, zagra DJ Adis 

Szczegółowe informacje o wszystkich wydarzeniach można znaleźć na fanpage'u restauracji: www.facebook.com/RestauracjaLokalnaSzczecin

Restauracja Lokalna przy ul. Kolumba 2D jest czynna codziennie od godz. 9.00