„Chcemy, żeby impreza tak się rozrosła, by byli tu browarnicy z całej Polski”
Od wczorajszego wieczoru Szczecin jest trochę jak Monachium, a Aleja Kwiatowa zamieniła się w prawdziwe chmielowe królestwo. Miasto pierwszy raz organizuje Oktoberfest. Na dość małej przestrzeni, ale za to w samym centrum Szczecina, stanęły więc hale namiotowe, w których mieszkańcy mogą delektować się złocistym trunkiem przygotowanym przez rzemieślnicze browary z całej Polski. Wydarzenie już od wczesnych godzin popołudniowych cieszyło się wielkim zainteresowaniem, a w piątkowy wieczór swobodne przejście przez Aleję Kwiatową było zupełnie niemożliwe.
- Nie wykluczamy kolejnych edycji, bo pierwsza była tak naprawdę sprawdzająca, czy szczecinianie będą chętnie odwiedzać takie wydarzenie. Aleja Kwiatowa jest miejscem lubianym i chętnie odwiedzanym, co sprawdziło nam się przy wcześniejszych jarmarkach, jesienna wersja pikniku na alei okazała się dobrym rozwiązaniem – mówi Celina Wołosz, rzecznik Żeglugi Szczecińskiej.
Do Szczecina przybyło 10 browarów regionalnych, głównie z województwa zachodniopomorskiego, ale i lubuskiego, i wielkopolskiego.
– Mamy nadzieję, że w przyszłej edycji będzie jeszcze więcej, że nasza impreza tak się rozrośnie, że browarnicy z całego kraju będą chcieli być tu obecni – dodaje Celina Wołosz.
Piwo o aromacie wiśni albo orzechów? To możliwe tylko w przypadku browarów rzemieślniczych
Oktoberfest w Alei Kwiatowej to okazja do zwiększenia swojej wiedzy na temat jakości piwa. Na miejscu obecni byli także degustatorzy z całej Polski, którzy prowadzili krótkie prelekcje. Mówili mieszkańcom Szczecina m.in. jak rozpoznać dobre piwo.
- Posmakowanie któregokolwiek piwa rzemieślniczego powoduje to, że w konsumentach budzi się zainteresowanie, że piwo może smakować inaczej, może się okazać, że w takich piwach znajdą aromat czekolady, kawy, orzechów, owoców, czyli rzeczy, których się po piwach zupełnie nie spodziewają - mówi Tomasz Schütz, degustator i sędzia piwowarstwa.
Okazuje się także, że Szczecin na piwnej mapie Polski staje się coraz jaśniejszym punktem, a nasze regionalne browary zyskały duże uznanie wśród krytyków i specjalistów w branży.
- Szczecin może kojarzyć się z jednym piwem na dużym wybiciu, ale zaskoczę Pana, lokalne browary ze Szczecina mają wielkie uznanie w branży. Jest to wręcz mekka browarów rzemieślniczych, możemy spotkać tutaj coraz więcej browarów restauracyjnych, to jest liczba porównywalna np. do liczby takich lokali w Gdańsku. Dodatkowo w Szczecinie są one skupione wokół centrum, czyli można przejść między jednym a drugim i degustować – dodaje Schütz.
Oktoberfest w Szczecinie to nie tylko piwo
Browary lokalne cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. Klienci doceniają rzemieślnicze wykonanie, pieczołowitą staranność i oryginalne smaki piwa. Przy każdym z dziesięciu stanowisk ustawiały się tłumy chętnych do spróbowania piwa, a oferta, jak na pierwszą edycję wydarzenia, była dość szeroka.
- Na nalewaku zdecydowaliśmy się zaprezentować dzisiaj klasycznego lagera, jest to piwo niebutelkowane, produkowane tylko dla gastronomii i hotelu, które obsługujemy. Mamy także nasze piwo „balck lager”, perełkę, za którą dostaliśmy nagrodę na Targach Smaków w Poznaniu, jest to ciemny lager o słodkim posmaku wiśni i karmelu – mówi Pan Sebastian z Kołobrzeskiej Fabryki Piwa. – Staramy się promować Kołobrzeg jako miejsce, w którym można napić się dobrego piwka, na Oktoberfeście jest dzisiaj dużo turystów niemieckich i słyszeliśmy dużo dobrych słów, które mobilizują nas, żeby tamten rynek też podbijać – dodaje.
Oktoberfest w Alei Kwiatowej to nie tylko piwo, ale wydarzenia i pokazy towarzyszące, które w piątek pod sceną gromadziły bardzo dużo zainteresowanych.
Program na sobotę:
12:00 Rozpoczęcie imprezy
15:00 Pokaz warzenia piwa cz. 1 / Artur Molenda, Zachodniopomorski Oddział Terenowy PSPD
16:00 Degustacja piw / Tomek Schütz, Browar Gdynia
17:00 Quiz z wiedzy piwnej z drobnymi nagrodami
17:30 Pokaz warzenia piwa cz. 2 / Artur Molenda, Zachodniopomorski Oddział Terenowy PSPD
18:00 Pokaz tańca irlandzkiego z warsztatami / Celtic Dream
18:15 Zwiedzanie szklakiem piwa z przewodnikiem
19:00 Rozśpiewany akordeon cz. 1 / Mariusz Ambrożuk
20:00 Stand-up Magda Kubicka i Damian Usewicz
21:30 Rozśpiewany akordeon cz. 2 / Mariusz Ambrożuk
23:00 Zakończenie imprezy
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Komentarze
9