Jak słyszymy, podczas tego festiwalu sezonowość smakuje zupełnie inaczej – lokalnie, kreatywnie i niepowtarzalnie. To okazja do odkrywania 3- lub 5-daniowych menu przygotowanych przez znanych i cenionych szefów kuchni.
„Czasem wystarczy tylko jeden składnik”
W Szczecinie udział bierze 6 restauracji. Rocker Club&Grill zaprasza na nowoczesną klasykę z lokalnym twistem, w której regionalne produkty stają się głównymi bohaterami.
- Młoda rzodkiew i szparagi podkreślają smak polędwicy, a puree z buraka z czekoladą i sos z lokalnej wiśniówki tworzą sezonowy kontrapunkt. Baskijski sernik z mango, marakują i pieczoną białą czekoladą wieńczy doświadczenie z nutą tropików. Takie cuda przygotował tutejszy szef kuchni, Wiktor Bałdyga – zachęca Justyna Hof, city manager FineDiningWeek®.
W Grodzie Gryfa warto jeszcze sprawdzić, co przygotowali szefowie kuchni – Adam Mierzwa w Małych Przyjemnościach, Bartosz Myciak w Tkackiej 7, Michał Borkowski w Zakotwiczonym, Kamil Piątek w Restauracji Sowa oraz zespół Centrale.
- Czasem wystarczy tylko jeden składnik, by stworzyć danie, które zaskakuje – mówi Bartosz Myciak z Tkackiej 7. Dla niego sezonowość to naturalny cykl zmian, które pozwalają zmieniać proste składniki w niezwykłe dania pełne świeżości i autentyczności. W jego interpretacji sezonowe warzywa i owoce odkrywają przed gośćmi nowe, nieoczywiste oblicza.
- Gdy wydaje nam się, że znamy już wszystkie smaki, Bartosz wyciąga takie asy z rękawa jak agrest, pigwa czy skorzonera i serwuje je w takim wydaniu, że całkowicie odmieniają charakter dania i pobudzają apetyt na więcej – dodaje Justyna Hof.
Czas tylko do 10 sierpnia
Okazji do spróbowania sezonowych dań jest coraz mniej, bowiem festiwal trwa tylko 10 sierpnia. Listę restauracji oraz przygotowane menu festiwalowe można sprawdzić na stronie https://FineDiningWeek.pl/.
Na Gości czekają doświadczenia restauracyjne dostępne w specjalnej festiwalowej cenie: 3 dania + amuse-bouche i koktajl za 99 zł, 5 dań + amuse-bouche i koktajl za 179 zł. Do każdej rezerwacji doliczana jest opłata rezerwacyjna w wysokości 10 zł.
Festiwal Sztuki Restauracyjnej ma miejsce w największych miastach Polski – Warszawie, Krakowie, Trójmieście, Wrocławiu, Poznaniu, Szczecinie oraz na Śląsku. W wydarzeniu bierze udział ponad 100 restauracji premium – zarówno z segmentu fine dining, jak i konceptów aspirujących, w których styl, jakość i doświadczenia tworzą spójną, harmonijną całość.
Portal wSzczecinie.pl jest patronem medialnym FineDiningWeek®.
Komentarze