- Przygotowując menu, szefowie kuchni kierowali się przede wszystkim sezonowością składników, więc na festiwalowych stołach nie zabraknie pomidorów, truskawek, rabarbaru czy czereśni – zdradza Justyna Hof, city manager FineDiningWeek®.
W tym roku na szczecińską odsłonę FineDiningWeek® zapraszają Małe Przyjemności, Zakotwiczony, Tkacka 7, Restauracja Sowa, Centrale, Rocker Club&Grill. Każda z restauracji przygotowała 3- lub 5-daniowe kompozycje, które stanowią kulinarną opowieść o smaku, porze roku i filozofii danego miejsca.
Festiwal w Grodzie Gryfa zainaugurowała kolacja ambasadorska w restauracji Zakotwiczony. Szefowie kuchni, Michał Borkowski oraz Michał Bachta przyjęli gości m.in. tatarem ze śledzia, szaszłykiem z kałamarnicy i wołowym carpaccio.
Na tym nie koniec. Do 10 sierpnia Małe Przyjemności zapraszają m.in. na australijskie Wagyu, Restauracja Sowa – tatar z sarny, Centrale – wyselekcjonowaną siekaną jagnięcinę, Zakotwiczony – ceviche z dorady, Tkacka 7 – chłodnik z pomidorów z dodatkiem czereśni, a Rocker Club&Grill – steka drukowanego techniką 3D.
- To okazja, aby zjeść w renomowanych, topowych restauracjach w rewelacyjnej cenie, odkryć nowe techniki kulinarne, niecodzienne składniki i smakowe połączenia, które rzadko trafiają na codzienne talerze – podkreśla Justyna Hof.
Lista restauracji oraz przygotowane przez nie menu festiwalowe można sprawdzić na stronie https://FineDiningWeek.pl/. Na Gości czekają doświadczenia restauracyjne dostępne w specjalnej festiwalowej cenie: 3 dania + amuse-bouche i koktajl za 99 zł, 5 dań + amuse-bouche i koktajl za 179 zł. Do każdej rezerwacji doliczana jest opłata rezerwacyjna w wysokości 10 zł.
Festiwal Sztuki Restauracyjnej ma miejsce w największych miastach Polski – Warszawie, Krakowie, Trójmieście, Wrocławiu, Poznaniu, Szczecinie oraz na Śląsku. W wydarzeniu bierze udział ponad 100 restauracji premium – zarówno z segmentu fine dining, jak i konceptów aspirujących, w których styl, jakość i doświadczenia tworzą spójną, harmonijną całość.
Portal wSzczecinie.pl jest patronem medialnym festiwalu.
Komentarze