Która z kawiarni zachwyca wnętrzami, gdzie jest najpyszniejsze ciasto, czym zaskakuje lokal w Krakowie – m.in. tego można dowiedzieć się z książki „Słodka Polska” Hani Bezy. „To była dla mnie praca marzeń” - podkreśla twórczyni Szczecińskiej Bezy.
W ostatnim w tym roku programie „Studio Kultura” gościem była Hania Beza, która kilka tygodni temu wydała swój słodki przewodnik po Polsce.
– To kolejny etap życia. Z wykształcenia jestem dziennikarzem i zawsze marzyłam, by wydać książkę – przyznaje gościni Andrzeja Kochańskiego. – To była dla mnie praca marzeń.
„Polska kryje wiele wspaniałych miejsc”
W przewodniku znajduje się blisko 140 opisanych lokali, które zdobyły serce Hani.
– Okazało się, że Polska kryje tak wiele wspaniałych miejsc. Bardzo mi zależało, żeby znaleźć miejsca, w których zajada się lokalna społeczność, by podróżując po kraju, poczuć większą więź z mieszkańcami danego regionu – wyjaśnia.
I tak w Krakowie warto spróbować wafli przekładanych kremem czekoladowym czy na Podlasiu delektować się pysznym hajnowskim marcinkiem na kwaśniej śmietanie.
A gdyby Szczecin miał mieć swój popisowy deser?
– Mamy świetne pierniki wypiekane według starych receptur w kształtach typowo portowych, ale to nie wybrzmiewa, a szkoda – przyznaje Hania. – Kocham nasze miasto i smuci mnie, że tak mało ludzi tutaj przyjeżdża. Trzeba ich jakoś przyciągnąć i można to robić na różne sposoby, więc dlaczego nie na słodko? - proponuje.
Okazja, by posłuchać więcej o "Słodkiej Polsce"
Już dziś, 20 grudnia, w Galaxy o godz. 18:00 spotkanie autorskie z Hanią Bezą. To okazja, by posłuchać więcej o samej książce, nabyć ją i zdobyć autograf oraz zamienić kilka słów z Hanią.
Program „Studio Kultura” powstaje we współpracy radia SuperFM i portalu wSzczecinie.pl.
Komentarze
3