Ptysie z czekoladową gałką oczną, serniki ozdobione czaszkami z masy cukrowej, monoporcje do złudzenia przypominające dynie czy zatrute jabłuszka, słodkie duchy i nietoperze na patyku – to wszystko już w następny weekend znajdziemy w cukierni DESER by Sernikowe Love. Jej twórczynie pracują nad specjalną, dostępną tylko przez cztery dni słodką ofertą z okazji Halloween.

Witryna Pracowni Cukierniczej DESER by Sernikowe Love przy ul. Monte Cassino 2 co tydzień kusi zachwycającymi słodkościami, od których nie sposób oderwać wzroku. Na weekend na przełomie października i listopada szykowana jest oferta specjalna, nawiązująca do coraz popularniejszego w naszym kraju Halloween. Wiadomo, że będzie i pysznie, i strasznie.

– To pretekst do tego, by się twórczo realizować – przyznają panie Katarzyna i Michalina, twórczynie słodkości. – To pozwala nam uwolnić nasze niespożyte zasoby nietuzinkowej kreatywności, bo możemy pokazać czarną stronę, której na ogół nie widać. Zazwyczaj nasze desery są stonowane, a teraz mamy ciemne barwy. Pojawiają się dynie, czaszki, mózgi…

Upiorne słodkości dostępne tylko w jeden weekend

Oferta z upiornymi deserami, limitowana czasowo, dostępna będzie jedynie w dniach 31.10–3.11. W witrynce będą czekać m.in. monoporcje w kształcie dyni (na które składają się korzenne ciasto dyniowe, konfitura z pomarańczy, pralina z pestek dyni i mus kawowy) czy stylizowane na zatrute jabłuszka (w których znajdziemy konfiturę z jabłek, mus toffi, kruchą tartaletkę, żel limonkowy i cynamonową kruszonkę). Będą też serniki na patyku ze strasznymi dekoracjami przypominającymi skrzydła nietoperzy lub duchy czy donuty ozdobione kościstymi rączkami. Nie zabraknie pysznych pączków w trzech limitowanych smakach: pistacja z maliną, orzechowy crème pâtissière ze śliwką i czekolada z pomarańczą. Znajdzie się też coś dla fanów rozpływających się w ustach tortów musowych czy delikatnych ptysiów. I to wszystko w mrocznych, ale i przerażająco pysznych wersjach.

– Desery nie są jak z horrorów, by zniechęcały do jedzenia – podkreślają. – Są przerażająco słodkie. Takie słodkie potworki.

Smaki, których na co dzień nie spotkamy

Jesienna aura przynosi ze sobą także jesienne smaki. W tym czasie w lokalu królować będą m.in. cynamon, anyż, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa czy jabłko. To nie tylko kultowy już smak pumpkin spice, który znajdziemy zarówno w kawie, jak i cieście, lecz także jedyne w swoim rodzaju bułeczki z pastą z kasztanów. Pojawi się także sernik na góralską nutę, czyli z oscypkiem i żurawiną.

Rogale z lepszych składników od tych certyfikowanych

Oprócz upiornych łakoci na Halloween w ofercie cukierni już niedługo pojawią się rogale z białym makiem. Jak zaznaczają właścicielki, to niezwykle trudny i pracochłonny wypiek. Drożdżowe ciasto przekłada się masłem, a następnie aż czterokrotnie składa się je i wałkuje. W efekcie powstaje niezwykle delikatne półfrancuskie maślane ciasto z waniliowymi kropkami i ponad osiemdziesięcioma warstwami.

– Nasze rogale różnią się od tych certyfikowanych – przyznają. – Nasze są robione na maśle, tamte na margarynie. W naszych są rodzynki moczone w rumie, w certyfikowanych aromat rumowy. My nie dodajemy też olejków migdałowych, jest za to mnóstwo migdałów i orzechów włoskich. Nie oszczędzamy na składnikach.

DESER w grudniu będzie świętować drugie urodziny

Już dzisiaj twórczynie cukierni zapraszają 6 grudnia do wspólnego świętowania drugich urodzin lokalu przy ul. Monte Cassino 2. Jak zapowiadają, tego dnia na odwiedzających będzie czekać słodki poczęstunek oraz witryna wypełniona słodkościami nawiązującymi do mikołajek i zbliżających się świąt.

– Te dwa lata to bardzo miły czas. Trudny, ale miły. Mamy dużo stałych gości, którzy regularnie nas odwiedzają, a nowi trafiają do nas przez pocztę pantoflową. Ostatnio była nawet u nas pani z Gdańska – wspominają.

Do swojej Pracowni Cukierniczej DESER przy ul. Monte Cassino 2 (przy Deptaku Bogusława) właścicielki zapraszają od czwartku do niedzieli od godz. 11:00. Więcej informacji znajdziemy na profilu na Facebooku: https://www.facebook.com/deser.szczecin lub Instagramie: https://www.instagram.com/deser.szczecin/.