To okazja, aby poznać najciekawsze debiuty sezonu, jak i z przyjemnością powrócić do sprawdzonych adresów. W Szczecinie 27 restauracji zaprasza na trzydaniową ucztę w ramach jesiennej edycji RestaurantWeek®. Na tym nie koniec, bowiem do stolicy Pomorza Zachodniego powrócił BreakfastWeek!

- Ta odsłona smakuje naprawdę wybitnie, bo oparta jest na rekomendacjach Foodies, którzy dzielą się swoimi kulinarnymi odkryciami i ulubionymi miejscami. Nie potrzebujesz gwiazdek ani prestiżowych rankingów, by odkryć miejsca godne uwagi – zachęca Justyna Hof, city manager Week.

Dla każdego coś pysznego

W każdej z 27 szczecińskich restauracji czeka wyjątkowe trzydaniowe menu (przystawka, danie główne i deser) i cocktail. W festiwalowych daniach znajdziemy sporo grzybów i jesiennych warzyw. Nie brakuje również szerokiego wyboru ryb oraz mięs.

W tym roku wśród debiutantów znalazły się Dzika Kuchnia, Zakotwiczony, Luca Restocafe, Pasta Bar Farfalle. Ale na tym nie koniec. Szczecinianie mogą spróbować, co przygotowali szefowie kuchni: Bellevue, Rocker Club&Grill, Restauracji Sowa, małych Przyjemności, Nesebar, Palmyry, Yeonghon, Bombay, Krowa Mać Burger’s Szczecin, Same sushi, Irish Pub Dublin, Piatto Italian Kitchen, Jagiellonki, Sake Wok&Sushi, La Luny, Amore., Mucca Szczecin, Aramii Podzamcze, The Kitchen Meet&Eat, Koku Sushi Księcia Warcisława, Jin Du, Kathmandu.

Ambasadorów tegorocznej edycji ugościło Centrale. Na przystawkę otrzymali pieczoną paprykę z sosem tzatziki, wśród dań głównych znalazły się filet z kaczki z chrupiącymi knedlikami i sosem demi-glace z grzybów shitake oraz łosoś sous vide z dzikim brokułem, quinoą, śmietanką i cytryną. Kulinarnym grande finale były sabayon (deser na bazie Prosecco i likieru Cointreau) oraz sernik baskijski z pastą miso.

Na gości czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 9,99 zł. Rezerwacje prowadzone są na https://RestaurantWeek.pl/

Jesienna edycja RestaurantWeek® potrwa do 19 listopada br. Rezerwacje prowadzone są na stronie restaurantweek.pl.

Dla tych, co lubią poranne celebracje

Do Szczecina powraca także poranna odsłona festiwalu – BreakfastWeek. Do 19 listopada mieszkańcy mogą odkrywać 7 śniadaniowych menu i kawy na napoju roślinnym Alpro w okazjonalnej cenie. Do wyboru są dwie opcje: Alproccino (cappuccino na kremowym owsianym Alpro Barista) oraz Alprolatte (latte na migdałowym Alpro Barista).

Do skosztowania porannych propozycji zapraszają – Latin Brunch, Bonjour French Bistro, Limone Cafe, Rydla 52, AMORE., La Luna oraz Aloha Szczecin, która zaserwowała śniadanie ambasadorskie. Goście mieli okazję spróbować szarpaną wieprzowinę z salsą pomidorową, ananasem, piklami, kolendrą, chili, jajkiem sadzonym na bułce maślanej oraz foccacię z hummusem, dynią, gruszką, fetą, orzechami, zieloną salsą i jajkiem.

Popisowe śniadania z kawą na roślinnym napoju Alpro można zjeść już za 35 złotych (+ opłata rezerwacyjna 5zł). Rezerwacje prowadzone są na stronie https://restaurantclub.pl/breakfastweek.

Fot. Ella Estrella Photography: