Gniazdka, torty, lizaki, cookies – beza w różnych postaciach to znak rozpoznawczy Hani Bezy. Teraz każdy będzie mógł spróbować przygotować podobne słodkości we własnej kuchni. „To przepisy, które są wynikiem ponad ośmioletniego doświadczenia w pieczeniu bez”, przyznaje Hania.
Spis Treści

Szczecińska Beza w domowym wydaniu

Już dziś, 4 kwietnia, premiera e-booka z przepisami na Szczecińską Bezę, lokalne słodkości, którymi zajadają się nie tylko szczecinianie, lecz także turyści.

– Wiele osób prosiło mnie o porady, o zorganizowanie warsztatów. Warsztatami się nie zajmuję, dlatego pomyślałam, że świetnym kompromisem będzie przygotowanie e-booka – tłumaczy Hania Beza.

Dla doświadczonych i początkujących. „W przepisach nie ma żadnych zbędnych kroków, bo szkoda na to czasu”

W e-booku znajdziemy przepisy na bestsellery Szczecińskiej Bezy. To m.in. tort z kremem o smakuowoce leśne lub malina . Nie zabraknie też udanych eksperymentów, czylibezoburgerów, bezolizaków czy bezocookiesów. Pojawią się też klasyczne beziki w kilku wariacjach smakowych. E-book podzielony został na dwie części. Pierwsza poświęcona jest recepturom na bezę w różnej postaci, w drugiej przeczytamy o tym, jak przygotować kremy, m.in. czekoladowy, mango czy pistacjowy.

– To przepisy, które są wynikiem ponad ośmioletniego doświadczenia w pieczeniu bez. Wiele bezowych rozwiązań odkryłam przypadkiem, pracując z bezową masą w lokalu. Wstawiając tysiące wypieków, odkryłam różne triki i zależności – przyznaje Hania. – Bezę można wykonać na wiele różnych sposobów. Jeśli zapytacie, jaki rodzaj bezy tworzę, np.: włoską, francuską czy szwajcarską, to odpowiem tylko jedno – szczecińską!

W e-booku nie zabraknie również porad dotyczących ustawień piekarnika, wskazówek, jak poradzić sobie z kłopotami, chociażby kiedy nie oddzielimy dobrze żółtka od białka, czy listy akcesoriów kuchennych (wraz z linkami do konkretnych produktów), które pomogą w przyrządzeniu smakowitej bezy. Z pewnością przydadzą się sylikonowa szpatułka, mikser planetarny czy rękaw cukierniczy i różne do niego tylki.

– Z natury jestem leniwym człowiekiem, kocham szybkie i proste rozwiązania, dlatego wszystkie moje receptury są stworzone, aby praca w kuchni była sprawna – śmieje się Hania. – W przepisach nie ma żadnych zbędnych kroków, bo szkoda na to czasu.

E-book można kupić na stronie www.haniabeza.pl w cenie 89,90 zł. Do 8 kwietnia będzie trwać przedsprzedaż, podczas której w prezencie będzie filmik instruktażowy, później będzie dostępny jako dodatek do e-booka w cenie 9,90 zł.