Sushi z kaszy z kiszonym łososiem, sałatka z półgęskiem, ciecierzycą i sosem żurawinowym, sernik z sera koziego, piwo dyniowe z przyprawami korzennymi – m.in. takie przysmaki serwowane są w szczecińskim Browarze Rodzinnym Wyszak, który właśnie dołączył do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.

Browar restauracyjny Wyszak, mieszczący się w gotyckiej piwnicy XV-wiecznego Ratusza Staromiejskiego, został otwarty na początku marca tego roku. Po 9 miesiącach funkcjonowania został jednym z członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, która zrzesza przedsiębiorstwa promujące i rozpowszechniające lokalną żywność.

Sushi z kaszy i kiszonego łososia

Jak mówi Joanna Różycka, jedna z właścicielek browaru, regionalne produkty stanowią bazę kuchni Wyszaka.

- Kashi, które jest naszą alternatywą dla sushi, przygotowujemy z polskiej kaszy pęczak i łososia kiszonego sprowadzanego z Kamienia Pomorskiego. Mamy też sernik z sera koziego produkowanego w Wołczkowie – wymienia.

W lokalu można też spróbować m.in. regionalnych wędlin i serów zagrodowych. Na miejscu jest też warzone piwo.

Więcej lokali ze Szczecina

Poza szczecińskim Wyszakiem doceniona została również restauracja La Maison, działająca przy kołobrzeskim hotelu Leda, w której również można spróbować sernika z koziego sera z Wołczkowa, a także sałatkę z wątróbkami dorszowymi i ogórkiem kołobrzeskim, rosół z głów i policzków dorsza czy pstrąga hodowanego na wodzie źródlanej (z gospodarstwa rybackiego Zielenica) z pasternakiem, wanilią i rokitnikiem.

- Aspekt kulinarny w ofercie dla turystów jest bardzo istotny. Wzbogacając naszą Sieć Dziedzictwa Kulinarnego, wzbogacają Państwo naszą ofertę turystyczną – chwalił restauracje marszałek województwa Olgierd Geblewicz podczas poniedziałkowej uroczystości wręczenia wyróżnień. Od teraz oba lokale będą mogły posługiwać się logo Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, czyli charakterystyczną kucharską czapką umieszczoną wraz z widelcem i nożem na niebieskim tle.

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego ma już 20 lat. Nasz region współpracuje z nią od 5 lat i na chwilę obecną zrzesza ponad 40 miejsc. W Szczecinie do sieci należą m.in. Browar Stara Komenda, Restauracja Rybna Chief, Hotel Park, Restauracja Zamkowa, Restauracja na Kuncu Korytarza.