Ekologiczne warzywa i owoce, wyśmienite pieczywo, słynne pasztety z Nieborowa, orzechy laskowe, mąka orkiszowa, przetwory z ryb, mikroliście – w sumie kilkunastu wystawców weźmie udział w pierwszym bazarze organizowanym pod szyldem Alei Zachodniopomorskich Smaków. Nowe wydarzenie już w sobotę na dziedzińcu OFF Mariny przy ul. Chmielewskiego 18.
Nowy bazar, na którym będzie można kupić produkty prosto od rolników i lokalnych producentów, to wspólny projekt Szczecińskiego Bazaru Smakoszy i Urzędu Marszałkowskiego. Wydarzenie jest organizowane pod nazwą Aleja Zachodniopomorskich Smaków i pojawią się na nim wystawcy pretendujący i znajdujący się już na liście produktów tradycyjnych. Pierwsza edycja w sobotę, 9 września, w godz. 10:00-14:00 na dziedzińcu OFF Mariny przy ul. Chmielewskiego 18.
– Będą warzywa, owoce, chleby, wędliny, pasztety, sery, miody, jajka. Wszystko to, co powinno być na stole, gdy mówimy o dobrej jakości posiłku – mówi Michał Jakubów ze Szczecińskiego Bazaru Smakoszy.
Bogaty wybór
Będzie kilka nowości, choć większość wystawców jest dobrze znana klientom niedzielnego Szczecińskiego Bazaru Smakoszy. W sobotę na dziedzińcu pojawią się m.in. Pasikonik Manufaktura Chleba ze swoim świeżym pieczywem, Miody Boguszyckie z naturalnymi miodami, świecami i pyłkiem pszczelim. Ryby z Wyspy Wolin jak zwykle skuszą najlepszymi paprykarzami i przetworami rybnymi, Gospodarstwo Rolne Krzysztof Sadłoń w swojej ofercie będzie miało mąkę orkiszową i naturalne maści z konopi. Ekologiczne warzywa i owoce dostaniemy na stoisku Gospodarstwa Ekologicznego Dobrodziej, Kisi-Kisi uraczą nas autorskimi prozdrowotnymi napitkami, a Mikroliście – zielonymi pyszności, którymi można też udekorować gotowe potrawy.
Pojawią się również nowi producenci, w tym np. Zagroda Nieborowo Gospodarstwo Rolne ze słynnymi pasztetami z gęsi, królika, indyka i kurczaka. W ofercie mamy znaleźć również galaretkę drobiową, domowe zupy i wiele innych pyszności. Natomiast Gospodarstwo Rolne Krzysztof i Jolanta Sęk skuszą orzechami laskowymi i produktami z orzechów.
W wybrane soboty
Najbliższa odsłona bazaru rolniczego Aleja Zachodniopomorskich Smaków już w sobotę, 9 września. Kolejna edycja odbędzie się dwa tygodnie później – 23 września. Jak zapowiadają organizatorzy, wydarzenie planowane jest też w wybrane soboty października i listopada.
Co więcej, wystawienie stoiska, wstęp, parking na terenie OFF Mariny są darmowe. Wystawcy chcący dołączyć do wydarzenia, mogą się zgłaszać telefonicznie 729-197-005 lub mailowo: biuro@szczecinskibazarsmakoszy.pl.
Komentarze
0